JUDE BELLINGHAM

Od nogometa na ulici do vrha svijeta i nasljednika Luke Modrića - Zlatna lopta mu je suđena

24.03.2024 u 11:39

Bionic
Reading

U današnjem ludom nogometnom svijetu ima jako puno talenata. Od lokalne pa do svjetske razine, uvijek ima mnogo mladih igrača s velikim potencijalom, ali rijetko tko od njih ispuni svoj potencijal kao što je to u svega nekoliko sezona uspio Jude Bellingham

Danas, uz utjecaj medija, društvenih mreža i novca, jako je teško ostati na zemlji i koncentriran na najvažniju stvar, a to je nogometni teren! Koliko priča i propalih karijera znamo. U jednom trenutku imali su svijet pod nogama i naslove u novinama da su 'novi Messi', a na kraju lutaju po istoku Europe pokušavajući barem financijski izvući sve što se još izvući da iz karijere. Ali ova priča je drugačija, ovo je jedna od rijetkih nogometnih karijera koja je ispunila sva očekivanja, pa i više od toga. Nogometna priča Judea Bellinghama nije obična sportska saga, to je putovanje koje je započelo na obližnjem igralištu i doseglo vrhunce uspjeha. On nije samo nogometaš, on je simbol ispunjenja snova, predanosti i nevjerojatne strasti prema igri.

Rani dani i prvi nogometni koraci

Bellingham je rođen 29. lipnja 2003. godine u Stourbridgeu u Engleskoj. Slika malenog Judea kako dribla loptom i prije nego što je prohodao postala je lokalna legenda u njegovu susjedstvu. Nogomet mu nije bio samo sport, bio je izazov, san i način života. Odrastao je na obližnjem igralištu, gdje su se snovi pretvarali u realnost, a nogometne lopte postajale su putokazi prema budućnosti.

Ulazak u nogometni svijet bio mu je brz i snažan. Njegova nadarena igra i očaravajući pregled terena nisu prošli nezamijećeni. Debitirao je za prvu momčad Birmingham Cityja prije nego što je napunio 16. rođendan, ostavljajući publiku u čudu svojom zrelom igrom. Tada je postalo jasno da je rođena nova zvijezda engleskog nogometa.

Slaven Bilić je u davnom intervjuu rekao zanimljivu stvar za Bellinghama, a koji je tada kao 16-godišnjak igrao u prvoj postavi Birmingham Cityja:

'Kada ga gledate na terenu za vrijeme utakmice i ako ne znate koliko ima godina, čini se da ne radi spektakularne stvari. Igra odgovorno, ne griješi, ali to ne upada u oko odmah, dok ne shvatite da ima samo 16 godina. Tada njegova igra dobiva na značenju.'

I to je jako dobra percepcija, jer sa 16 godina imati ozbiljnu ulogu u engleskom drugoligašu nije mala stvar. U prvoj sezoni u Birminghamu igrao je Bellingham više na krilu nego u sredini terena zato što treneri još nisu bili sigurni da može u potpunosti ispunjavati zadatke i pratiti ritam utakmice na poziciji desetke ili zadnjeg veznog, što je bio logičan i pametan potez. Strpljivo i postepeno ga se gradilo od samih početaka, a to je jedan od razloga zbog kojih je dosegao uspjeh u kojem danas uživa.

  • +23
Jude Bellingham - engleski nogometaš koji igra za Real Madrid Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Transfer u Borussiju Dortmund: Ispunjenje snova

Ljeto 2020. godine donijelo je prekretnicu u Bellinghamovoj karijeri. Borussia Dortmund, prepoznavši njegov ogroman talent, dovela ga je u svoje redove. Transfer vrijedan 25 milijuna eura bio je više od same promjene kluba, bio je to korak prema globalnoj pozornici. Bellingham je svojom pojavom na terenu donio novu dimenziju veznom redu Borussije Dortmund. Njegova sposobnost vođenja lopte, precizni pasovi i neustrašiv pristup igri učinili su ga središnjom figurom taktičkih formacija kluba. Dominirao je sredinom terena s elegancijom i sigurnošću koja je nadmašivala njegove godine.

'Odabrao je doći u naš klub jer je znao da bi to mogao biti savršen korak u njegovoj karijeri i ispalo je dobro za njega i za nas. Puno nam pomaže, a mislim da u ovoj fazi mi kao klub pomažemo njemu. Jako smo sretni što je dio naše momčadi - iako je mlad, jedan je od nositelja, istaknuo se i u reprezentaciji i jako smo ponosni na to', izjavio je mladi trener Borussije Dortmund Edin Terzić.

I malo je reći da je pogodio. Bellingham se odmah snašao u novoj okolini i, uz nogometnu kvalitetu, pokazao je neustrašiv mentalni sklop i karakter. Proglašen je stoga igračem sezone u Bundesligi. Utješna je to nagrada za mladog Engleza koji je s Dortmundom u drami zadnjeg kola ostao bez naslova prvaka, a nije mogao ni pomoći momčadi na kraju.

Te sezone postigao je osam pogodaka i upisao četiri asistencije u Bundesligi dok je u Ligi prvaka zabio četiri gola i imao jednu asistenciju. Tijekom te sezone 2022./23., Bellingham je igrao u 31 od 34 prvenstvene utakmice za Žuto-crne, ali u samoj je završnici imao problema s ozljedom koljena pa je zbog nje ostao na klupi u zadnjem kolu, u kojem su njegovi suigrači trebali domaću pobjedu protiv Mainza za osvajanje naslova, ali su odigrali 2:2 i tako pali na drugo mjesto zbog lošijeg učinka od Bayerna.

Novo poglavlje u karijeri s Real Madridom

Bellingham je započeo novo uzbudljivo poglavlje u karijeri prelazeći iz Borussije Dortmund u redove španjolskog velikana Real Madrida.

Taj transfer, vrijedan 100 milijuna eura plus bonusi, privukao je pažnju nogometnog svijeta i označio ključni trenutak u njegovoj karijeri, obećavajući ne samo njemu, već i navijačima Reala, uzbudljive trenutke na terenu. Real Madrid pomlađuje momčad, a novopridošlom Bellinghamu dao je bijeli dres s brojem 5. Taj je broj nekoć nosio Zinedine Zidane.

'Ovaj dres, sam po sebi, jest velika odgovornost. Možda će me ovaj broj dovesti u pomalo nezgodnu situaciju, no uvijek sam jako cijenio Zidanea. On je po meni bio najbolji igrač. Nadam se da ću nastaviti baštinu ovog broja', izjavio je mladi Englez.

Svi su znali koliki je talent, ali nitko nije mogao očekivati tako brzu prilagodbu i takve predstave. Bellingham je od prve utakmice preuzeo konce igre i ove sezone glavna je uzdanica Real Madrida. Hrvatski kapetan Luka Modrić također je jako zadovoljan novim pojačanjem:

'Čini se da je ovdje već dugo, a ne samo tri mjeseca. Digao se ovdje na desnu nogu, kako se kaže. Svi smo zadovoljni njegovim učinkom, osobnošću i time kakav je. Nije se slučajno tako brzo prilagodio. Vrhunski je momak s izvanrednim talentom, što svakodnevno pokazuje.'

Neki su otišli i korak dalje i već proglasili Bellinghama istinskim nasljednikom 38-godišnjeg Modrića. Nema sumnje da će, ako ostane u Realu do kraja karijere, potući sve moguće klupske rekorde. Podatak da ima tek 20 godina dovoljno govori...

Statistika mu je maestralna

Bellinghamova statistika ove sezone je maestralna. U španjolskoj La Ligi za sada je u 22 utakmice zabio 16 golova i upisao tri asistencije, a u Ligi prvaka zatresao je mrežu četiri puta i podijelio četiri asistencije. Nevjerojatne su to brojke za prvu sezonu u Kraljevskom klubu, a tek je pola sezone iza nas. Jedan od najzaslužnijih ljudi za takvu statistiku je trener Carlo Ancelotti. Bellingham u Realu ima ofenzivniju ulogu, a Ancelotti je promijenio sustav, stoga igra kao ofenzivna desetka koja ulazi u šesnaesterac iz drugog plana.

Povremeno igra i na krilu, ali većinu utakmica je na poziciji desetke, iza napadača. Trener Reala nedavno je izjavio da je po njemu igrač 'najbliži' Bellinghamu osvajač Zlatne lopte 2007., veliki Kaka.

'Kaka je puno ulazio u kazneni prostor s loptom. Nije bio toliko kvalitetan bez lopte kao Bellingham. Igramo bez fiksne devetke i u šesnaestercu ima više prostora za završnicu. S njim je sustav bio drugačiji, ali općenito je Kaka bio vrlo dobar s loptom, a Bellinghamovo kretanje i bez nje je vrlo učinkovito', izjavio je jednom prilikom don Carlo.

Ako Bellingham u budućnosti nastavi igrati u istoj formi kao ove sezone, Zlatna lopta bit ćemo samo još jedan u nizu snova koje će ovaj izvanserijski nogometaš ostvariti.