MAMIĆEVO LICE I NALIČJE

Od Cice i Zeke do Velike Srbije i sotone

  • Autor: Borut Šips
  • Zadnja izmjena 20.05.2010 19:38
  • Objavljeno 20.05.2010 u 13:55
Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Goršić / CROPIX

Dan nakon što je raskinuo suradnju s trenerom Jurčićem, prvi operativac Dinama počeo je suvislo raspravljati o budućnosti struke kojom će se okružiti, no onda je - pukao!

Zdravko Mamić okupio je novinare u Maksimirskoj 128 i odmah na početku naglasio kako mu je neizmjerno žao što je ostao bez odanog vojnika Krune Jurčića, a nakon nekoliko većih digresija rekao i da bi kao njegova nasljednika najviše želio vidjeti Branka Ivankovića, koji mu je, nažalost, nedostupan. Zato se okrenuo realnijim opcijama.

'Pozivam Cicu Kranjčara, Josipa Kužea, Velimira Zajeca da krenu pješice prema klubu i da mu pomognu sada kad je najpotrebnije. Dosta mi je da se trenere koji su nam okrenuli leđa proziva herojima, a da se razne 'veličine' abolira iako nam dolaze tek kada smo ima zadnja opcija', rekao je naglasivši da ne treba ući u koloplet taština, odnosno da su svi navedeni pozvani bez nekog unaprijed određenog poretka prioriteta.

Pljucnuo je Mamić na Nikolu Jurčevića, kojega više ne smatra kandidatom, jer je javno poručio da se u Dinamu mogu sramiti.

'Sada ću vam reći da je tražio novac unaprijed, a on je jedini trener koji s Dinamom nije uzeo naslov. Nakon Maksimira klubove je mijenjao svaka tri mjeseca, a zahvaljujući lobističkoj snazi Zdravka Mamića, danas je u stožeru reprezentacije', nesvjesno je napravio puno veću štetu.

Grad i Dinamo - dvije odvojene priče

Prenio je Mamić novinarima i zaključke Izvršnog odbora:

'Igračima koji su plaćeni do 100.000 eura u depozit ćemo uzeti 20 posto primanja, a ovima bolje plaćenima 40 posto. Ta svota, kao i bonusi za osvojeni naslov (10.000 eura po igraču) bit će im isplaćeni samo ako uđu najmanje u Europsku ligu iduće sezone. Tu je riječ otprilike o 1,3 milijuna eura, ali mi smo na to prisiljeni, jer bez natjecanja u nekoj od europskih skupina ne možemo preživjeti. Ako među igračima ima imalo morala neće biti ni jedne primjedbe, jer ništa im nismo uzeli što oni ne mogu zaslužiti nazad.'

Naveo je manjak od 13 milijuna kuna (tri i pol od turističke zajednice, sedam i pol od Holdinga, dva od Gradskog sufinanciranja vrhunskog sporta) bez kojih će Dinamo morati u idućoj sezoni i nakon toga svečano je izjavio:

'Obavještavamo gradsku vlast da ih više nikada nećemo tražiti ništa vezano za stadion, ali neka se Dinamo u budućim raspravama izuzme od ove sramote. Mi više ne snosimo nikakvu odgovornost za ovo ruglo. Ujedno apeliramo da ponište sve nerealne natječaje za Maksimir i Kajzericu i neka svojim sredstvima grade kampove, igrališta da animiraju našu mladež.'

'Vi mene smatrate luđakom?'

Onda je došla prelomnica. Preneseno mu je pitanje sa saborskog aktualca na kojem je postavljeno pitanje o plaćanju poreza od Dinama. Iako je točno pitanje glasilo 'Koliko je novca plaćeno od transfera', Mamiću je ono preneseno paušalno i u glavi mu se ponovno otvorio vulkan.

'Ne znam o kome je riječ, ali taj zastupnik samo je ljudsko biće samo izvana. Iznutra je on sotona! Zapamtite, sve sotone svijeta su se nadvile nad ovaj klub i zato ja bježim glavom bez obzira odavde. Taj i slične sotone nam vode državu i ukidaju božićnice, regrese, radna mjesta, umjetnu oplodnju, dok kod nas teče med i mlijeko. A vi mene smatrate luđakom', rekao je opasno nabrijani Mamić, no kočnicu nije našao:

'Njihov mračni plan je baciti hrvatskog čovjeka na koljena i stvaranje Velike Srbije. Poručujem im da nam više ne pomažu, samo neka se maknu od nas. U sljedećim godinama ostat ćemo bez većine sponzora i samo se nadam da će naš navijač to prepoznati i pomoći nam da preživimo.'

To je, nakon mnogo neuspjelih pokušaja posljednjih godina, klupski glasnogovornik Ado Kožul uspio zaustaviti svoga šefa. Nakon sat i 20 minuta, okupljenima je rekao doviđenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi