PANIKA U FIFI

Očekuje li nas u Africi katastrofa od prvenstva?

14.04.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Strah od neuspjeha Svjetskog nogometnog prvenstva u JAR-u sve je veći. Kako se bliži početak natjecanja, tako je i popis problema sve duži i duži

Seep Blatter već godinama uporno ponavlja da će Afrika iskoristiti svoju šansu i pripremiti Svjetsko prvenstvo na razini najboljih dosad održanih natjecanja. No samo koji mjesec prije početka prvih utakmica savršeno je jasno da se njegovo proročanstvo neće ispuniti. Prodaja karata je katastrofalna, rezervacije avionskih letova čija je odrednica Johannesburg, Polokwane, Cape Town ili neki od preostalih gradova domaćina gotovo da i ne postoje, a sigurnost sudionika itekako je dovedena u pitanje.

Problem karata mnogi su smatrali rješivim u trenutku kad završe kvalifikacije za nastup na Svjetskom prvenstvu. Ali i mjesecima nakon što smo saznali sve učesnike natjecanja, karte se ne prodaju. Za bogate Europljane i Amerikance, pa dijelom i Azijce, novac nije problem, no domaće stanovništvo nema novca za skupe ulaznice. Ipak, ni ostatak svijeta se baš ne trga za papirićem koji uobičajeno nazivamo vrijednim i bez kojeg se ne može ući na stadion. Ta priča je, baš kao i prodaja avionskih karata, najuže povezana sa sigurnošću koju očito nitko ne može jamčiti gostima.

Slučaj brazilskog sportskog novinara, koji je nekidan usred bijela dana u najstrožem središtu Johannesburga napadnut, pretučen i opljačkan, a da nitko od prolaznika nije ni trepnuo, samo je dodatni dokaz toga da navijači koji će stići na jug Afrike nemaju pojma što ih čeka. Nesumnjivo će nakon prvih dolazaka gostiju policija pojačati svoju prisutnost na ulicama gradova domaćina, no i uz ta jamstva vrlo je upitno kako će sve to izgledati.

Na kraju, ispast će da je izostanak Hrvatske s najvećeg nogometnog skupa pozitivna stvar za nas. Barem nećemo strepiti od već najavljenih terorističkih napada i brinuti se hoće li poznanici - koji bi skupili novac za tako dalek put u nepoznato - preživjeti noć ukoliko ispijajući pivo zaborave na vrijeme i budu primorani vraćati se u svoje hotele po mrklome mraku.