KRUNA SEZONE

Novozagrebačke sirene na kupu riječkoga Primorja

19.06.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Zagrebački sinkro klub (ZSK) djeluje od 1993, isprva kao sekcija Zagrebačkog plivačkog kluba (ZPK), a od 2003. je registriran pod današnjim imenom kao sportska udruga. Poput ostalih zagrebačkih klubova (Mladosti, Medveščaka i Špoljarić art sinkro kluba), okuplja mlađahnu generaciju u svim natjecateljskim kategorijama

Kruna ovogodišnje sezone za mlađe juniorke Zagrebačkog sinkro kluba bit će sudjelovanje na desetom kupu Primorja od 23. do 26. lipnja. To međunarodno natjecanje održat će se u povodu 15. obljetnice riječkog kluba, a okupit će sudionice iz osamnaestak zemalja, od Rusije i Mađarske do Češke i Italije.

Mlađe juniorke Zagrebačkog sinkro kluba, reprezentativka Antica Tonka Nekić te Josipa Tomić, Marina Tomić, Lucija Pustišek, Tonina Rodić, Ivana Orešković, Lea Starman, Maja Poznić i Paula Kristić, za riječku međunarodnu priredbu vježbaju po dva sata na dan.

'Sinkronizirano plivanje je kombinacija plivanja, sportsko-ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi. Taj sport doista pridonosi zdravlju, ali i gracioznosti i eleganciji polaznica', ističe Nikolina Skender, predsjednica i trenerica u klubu. Osim nje, djevojčice i djevojke iz Novog Zagreba na plivalištu u Utrinama vježbaju Iva Šimenc, Ana Petrić, Ana Kurtanjek, Blaženka Filipović, Marina Hađina i Lana Marković.

U Zagrebačkom sinrko klubu nadaju se da će otvaranjem plivališta na Sveticama proširiti svoju djelatnost i na istočni dio grada. Osim natjecateljskih programa te Božićne i Ljetne revije, plivačice Zagrebačkog sinkro klubu balom na vodi kadre su uveličati prigodne manifestacije poput otvaranja kakva plivališta i/ili hotela.

Prvo (otvoreno) hrvatsko prvenstvo u sinkroniziranom plivanju održano je 1993. Predsjednica Zagrebačkog sinkro kluba Nikolina Skender bila je među prvim učenicama sinkronizianog plivanja u Zagrebu. Podsjeća na Ljiljanu Špoljarić Petković i Karmen Weber, koje su u Mladosti osnovale sekciju, a učile su je Ljiljana Špoljarić Petković i Dafna Volčanšek. Danas Nikolina Skender uči nove generacije u Novom Zagrebu.