KRATKO I JASNO

Novinari pitali Zinedinea Zidanaea o Superligi kojom predsjeda i njegov gazda; Realov trener diplomatski odgovorio

20.04.2021 u 15:45

Bionic
Reading

Nekada najbolji nogometaš svijeta, a sada trener madridskog Reala Zinedine Zidane odbio se u utorak javno izjasniti u vezi Superlige, zatvorenog natjecanja najvećih europskih klubova, a kojemu je jedan od inicijatora predsjednik Reala Florentino Perez

Na konferenciji za medije uoči puta u Cadiz gdje će u srijedu igrati susret 32. kola španjolskog prvenstva Zidane je bio suočen s pitanjem što misli o Superligi.

'Svatko ima mišljenje o tome, ali ja nisam ovdje da bih govorio o tome. Ja sam ovdje zbog sutrašnje utakmice, ostalo nije moj posao. Možete reći kako ja samo sjedim naslonjen na ogradi i to je u redu, ali ja sam trener i to je to', rekao je Zidane dodavši kako se u Realovoj svlačionici ne raspravlja o mogućim sankcijama UEFA-e od kojih je jedna i izbacivanje iz Lige prvaka u kojoj je 'kraljevski' klub stigao do polufinala.

Podsjećamo, u Superligi bi sudjelovali španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali PSG, Bayern i Borussiju Dortmund da im se priključe, ali ta tri kluba su ih odbili.

Utakmice bi se igrale tijekom tjedna, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u kolovozu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije skupine po 10 momčadi. U ligaškom djelu svaka bi momčad odigrala 18 utakmica, a onda bi po tri najbolje iz obje skupine ušle direktno u četvrtfinale. Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije momčadi koje su u ligaškom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U nokaut fazi igrale bi se dvije utakmice, doma i u gostima, a finalni susret bio bi na neutralnom terenu.

  • +12
FC Liverpool - Real Madrid, Liga prvaka, 14.4.2021. Izvor: EPA / Autor: Peter Powell

Dogovor o osnivanju Superlige postignut je u nedjelju, a predsjednik Real Madrida Florentino Perez izabran je za čelnika te lige. Ligom bi upravljalo 15 osnivača (klubova), koji bi imali zajamčeno mjesto u Superligi. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima.