HEZONJA U ORLANDU

Novi Hrvat u NBA-a skroz zbunio novinara; svi su prasnuli u smijeh!

03.07.2015 u 09:05

Bionic
Reading

Mario Hezonja, 15. po redu Hrvat u NBA ligi, predstavio se na konferenciji za medije u Orlandu u društvu izbora druge runde Tylera Harveyja. Na pitanja je odgovarao na vrlo dobrom engleskom, ali i tečnom španjolskom, a bilo je i smijeha

Počelo je odbrojavanje do dana kada će 20-godišnji Hezonja, jedan od najtalentiranijih košarkaša s prostora bivše Jugoslavije posljednjih 20-ak godina, odigrati u dresu s brojem 23 prvu utakmicu za Orlando Magic, klub koji ga je nedavno izabrao 5. na NBA draftu.

Novinare je na konferenciji zanimalo je li Hezonji ovo prvi posjet SAD-u, kakvi su mu prvi dojmovi i je li zaista u seniorsku momčad Dubrovnika upao kao 11-godišnjak.

'Ovo je potpuno drugačiji svijet, u pozitivnom smislu, naravno. To je kao biti na nebu... Ovdje je sve drugačije, ali brzo ću se na to naviknuti. Raspitao sam se o gradu u ova dva dana i jedva čekam da ga bolje upoznam', kazao je između ostalog 202 cm visoki Hezonja, od kojeg čelni ljudi kluba puno očekuju u budućnosti.

U jednom trenutku, kada ga je novinar upitao kako će prilagoditi (tzv. kulturološki šok), nakon Španjolske, na život u SAD-u, Hezonja mu je uz smiješak upao u riječ i kazao 'Iz Hrvatske!', aludirajući na to da je Hrvat (iz Dubrovnika) koji je zadnje tri godine jedan dio života proveo u Španjolskoj.

'Sada sam zaboravio pitanje', kazao je zbunjeni novinar.

'Ovo je bilo dobro, sjajni ste i jedva čekam s vama opet razgovarati! Sljedeće pitanje?' sa smiješkom je kazao Hezonja pokazavši prstom prema novinaru, nakon čega su svi prasnuli u smijeh (video u prilogu na 10:45 min). Čak se nasmijao i uvijek ozbiljni trener Scott Skiles...


Nema sumnje da će Hezonja, koji je vrlo samouvjereno odgovarao na pitanja, postati miljenik medija i navijača u Orlandu.

Njegov stav i samouvjerenost bili su poznati i prije dolaska u SAD, a na konferenciji je kazao kako mu je ljubav prema sportu usadio otac, bivši profesionalni vaterpolist (Ronald Hezonja bio je golman VK Jug, op.a.).

'Uvijek sam želio usavršiti svaki detalj na svojoj igri, biti najbolji što je moguće. O NBA-u sam počeo ozbiljno razmišljati kada sam imao 17-18 godina. Uvijek mi je govorio: budi prvo šef u svom krevetu, zatim u svojoj sobi, pa u stanu, zatim u vrtu i tako dalje. Uvijek mi je govorio kako treba ići stubu po stubu i eto, stigao sam do najviše moguće razine u košarci, do NBA lige. Tri godine u Barceloni su mi puno pomogle da stignem u ovu sjajnu organizaciju!' kazao je Hezonja spomenuvši kako dosad nije imao previše vremena pratiti NBA košarku, ali da se divi igračima kao što su Kobe Bryant i LeBron James koje je nazvao legendama. Za koji mjesec mladi Dubrovčanin imat će priliku zaigrati protiv tih legendi. Kobe Bryant vjerojatno igra svoju posljednju NBA sezonu, a neki novinari mladom Hezonji, o kojem govore kao o vrhunskom šuteru i igraču sjajnih atletskih sposobnosti, već su nadjenuli nadimak 'White Kobe' (bijeli Kobe).

'Stigao sam u momčad koja je u procesu obnove, gdje će biti dosta nas mladih igrača, ali to je dobro', kazao je Hezonja koji jedva čeka nastupe na Ljetnoj NBA ligi. Međutim, rekli su mu da neće igrati na svim utakmicama zbog kratkog perioda nakon dolaska u SAD i adaptacije na vremensku razliku.

'Želim igrati sve utakmice!' dodao je sa smiješkom naš košarkaš.

SVI HRVATI U NBA-u

1989-93. Dražen Petrović (Portland, New Jersey)
1990-92; 1996-99. Stojko Vranković (Boston, Minnesota, L.A. Clippers)
1993-97. Dino Rađa (Boston)
1993-06. Toni Kukoč (Chicago, Philadelphia, Atlanta, Milwaukee)
1994-98; 1999-01. Žan Tabak (Houston, Toronto, Boston, Indiana)
1998-05. Bruno Šundov (Dallas, Indiana, Boston, Cleveland, New York)
2000-03. Dalibor Bagarić (Chicago)
2002-08. Gordan Giriček (Memphis, Orlando, Utah, Philadelphia, Phoenix)
2003-06. Zoran Planinić (New Jersey)
2004-06. Mario Kasun (Orlando)
2006/07. Damir Markota (Milwaukee)
2008-10. Roko Leni Ukić (Toronto, Milwaukee)
2014.- Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets)
2014.- Damjan Rudež (Indiana Pacers)
2015. - Mario Hezonja (Orlando Magic)