ništa od polufinala

Nova hrvatska teniska zvijezda bila na korak do još jednog senzacionalnog uspjeha, ali već ovo što sada radi među starijim curama zaslužuje svaki respekt

10.09.2021 u 08:36

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska teniska juniorka 15-godišnja tenisačica iz Zagreba, Petra Marčinko prvi put u karijeri zaigrala je u četvrtfinalu Grand Slam turnira. No, nažalost, dalje na US Openu nije mogla, jer bolja od nje bila je 18-godišnja Bjeloruskinja Kristina Dmitruk

Hrvatski tenis dobio je još jednu veliku potencijalnu igračicu. Riječ je o 15-godišnjoj Petri Marčinko, koja se već u ovoj dobi nalazi na 1016. mjestu WTA liste, s time da je u juniorskoj konkurenciji čak 24.

Ovog svibnja na Ladies Openu u Zagrebu odigrala je prvi profesionalni meč i odmah u prvom kolu napravila nevjerojatnu senzaciju. Bez izgubljenog seta pobijedila je 153. tenisačicu svijeta, iskusnu Kurumi Naru. Koji tjedan kasnije, u paru s Mađaricom Natalia Szabanin stigla je do naslova pobjednice prvog izdanja Šibenik Opena, ITF turnira tenisačica nagradnog fonda 15.000 dolara.

Njih su dvije u završnom dvoboju parova slavile nad trećepostavljenim Ruskinjama Darijom Astahovom i Jekaterinom Makarovom – 6:4, 6:3. Bio joj je to prvi profesionalni naslov u karijeri i to već u drugom nastupu na ITF turnirima.

Sada se pak odličnom predstavila na US Openu, gdje igra među konkurenticama koje su po dvije ili tri godine starije od nje. A to u ovoj dobi je zbilja velika razlika.

U prvom kolu juniorskog dijela US Opena, pobijedila je 17-godišnju igračicu iz Kineskog Taipeija, Ya Yi Yang, (6:4, 7:6). U drugom kolu pak još jednu 17-godišnjakinju, Amerikanku Ashlyn Krueger, (3:6, 6:4, 6:3). Potom je u dvoboju osmine finala nadigrala još jednu domaću igračicu. 17-godišnju Alexis Blokhinu sa 7:5, 6:1.

U četvrtfinalu je pak morala na tri godine stariju Bjeloruskinju Kristinu Dmitruk, koja je na kraju slavila 6:3, 3:6. 6:3. Ovaj je dvoboj trajao sat i 39 minuta, što znači da je naša Petra i ovdje sjajno parirala. I tko zna, da je uspjela iskorisiti koju break loptu više (a uspjela je tek četiri puta u deset pokušaja, za razliku od Bjeloruskinje koja je imala omjer 5/8), možda je meč mogao otići i na stranu naše tenisačice.

Marčinko je dvaput izgubila servis u prvom i drugom setu, ali je u drugoj dionici čak triput osvajala gemove na početnom udarcu Bjeloruskinje. Nažalost, u trećem gemu je mlada članica zagrebačkog Top Spina ostala bez prilike za 'break' pa ju je jedan izgubljen servis odveo u poraz.

Marčinko je bila prva hrvatska juniorka koja se probila do četvrtfinala US Opena od 2013., kad je Ana Konjuh osvojila naslov juniorske pobjednice u Flushing Meadowsu.

Inače, zanimljivo je da se Petra rodila 4. prosinca 2005. godine, odnosno točno onog dana kada je hrvatska muška Davis Cup reprezentacija osvojila naslov pobjednika u Bratislavi.

Prema tome, jasno je da su joj teniski naslovi zapisani negdje u zvijezdama.