rasplet kakvom smo se nadali

Norveški golman donio pobjedu nad Švedskom ali i otvorio Hrvatskoj vrata polufinala

24.01.2018 u 19:52

Bionic
Reading

Norveška je pobijedila Švedsku 28:25 ali nije ostala u igri za polufinale jer njima je trebala pobjeda od (barem) četiri gola prednosti. Sada će Šveđani strahovati do kraja ogleda Hrvatske i Francuske, jer Červarovim igračima sada igra i remi

I Šveđani i Norvežani tražili su pobjedu, jer samo s ta dva boda mogli su se nadati povoljnom rapletu dvoboja Hrvatske i Francuske.

Šveđani su imali vodstvo tek dva puta. Na samom startu 1:0 te nešto kasnije i 5:4. Ostatak vremena lovili su zaostatak za Norvežanima, čiji je junak bio vratar Bergerud.

  • +7
Norveška - Švedska (EP u rukometu 2018) Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Byarte Myrhol i Kent Robin Tonessen bili su najopasniji norveški igrači, za koje švedska obrana nije imala rješenja.

Istina, u drugom dijelu Šveđani su došli do tri izjednačenja (18:18, 20:20, 21:21), ali kad se očekivao njihov odmak, odlični norveški vratar Torbjorn Bergerud (skupio je čak 21 obranu) čuvao je svoj gol, odnosno svoju momčad od potpunog pada.

Ključni trenutkom pokazala se 54. minuta kada je Gottfridssonu stigao crveni karton zbog grubog starta na Sagosena, nakon čega su Norvežani opet stekli dva gola prednosti.

Tračak nade za Šveđane pojavio se u 58. minuti kada su Norvežani imali dva igrača manje. No, Lagergren je napravio prekršaj u napadu i propala je i posljednja prilika Švedske.

Kako je u pitanju bio veliki ulog, jasno je da je bilo i puno nervoze, pa se u nekoj lijepo utakmici i atraktivnim potezima nije moglo uživati a 'rat' Skandinavaca pripao je Norvežanima.

Norvežane su predvodili Bjaarte Myrholm sa sedam golova, dok je Kent Tonessen imao 5 pogodaka, dok su kod Šveđana najbolji bili Jerry Tollbring (6) i Simon Jepsson (5).

Norveška nakon ove utakmice ima šest bodova, baš kao i Švedska. Hrvatska također ima šest bodova, ali i priliku pobjedom odnosno remijem popesti se za bod ili dva iznad Skandinavaca. No, ukoliko Hrvatska izgubi, zatvara se krug ovih triju reprezentacija te bi bila složena mini-tablica, na kojoj bi sve tri reprezentacije imale po dva boda. A onda se gleda međusobna gol razlika, a prema njoj (jer Hrvatska je na 'nuli', Šveđani na 'plus jedan', Norvežani na 'minus' jedan), dalje idu Šveđani.

SKUPINA II

Danska muška rukometna reprezentacija potvrdila je prvo mjesto u skupini II drugog kruga natjecanja na Europskom prvenstvu u Hrvatsku svladavši u posljednjem kolu u Varaždinu Makedoniju sa 31-20 (12-12).

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, u nastavku se Danska vrlo brzo odlijepila. Već u 37. minuti bilo je 17-13 za Dansku, a razlika je rasla sve do najvećih 12 (30-18) četiri minute prije kraja.

Michael Damgaard Nielsen je sa 11 golova predvodio Dansku, dok je Filip Kuzmanovski sa šest pogodaka bio najefikasniji kod Makedonije.

Danska je s osam bodova osvojila prvo mjesto u skupini te će u polufinalu u petak u Zagrebu igrati protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine I, dok je Makedonija s tri boda završila kao posljednja.

Ranije u srijedu Slovenija i Češka su u igrale 26-26 (11-12), a takvim su ishodom obje reprezentacije ostale bez izgleda za plasman u polufinale. I Sloveniji i Češkoj je za produžetak nade u prolazak u polufinale "igrala" samo pobjeda, a njihov je međusobni susret protekao u brojnim izmjenama u vodstvu bez da je ijedna momčad uspjela stvoriti bilo kakvu veću prednost.

Gašper Marguč, Vid Kavtičnik i Miha Zarabec postigli su po pet golova za Sloveniju, dok su Ondrej Zahrala s devet i Tomaš Čip s pet pogodaka predvodili Češku.

Češka je tako natjecanje okončala s pet bodova, a Slovenija s četiri.

Od 20.30 sati na programu je susret Španjolske i Njemačke koje će u izravnom dvoboju odlučivati o drugom mjestu i plasmanu u polufinale. U slučaju neodlučenog rezultata u polufinale će Španjolska.