nogomet narodu

Nogomet na otoku više neće biti isti. Regulator kreće u akciju, vlasnici pod povećalom...

25.04.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Britanska vlada objavila je kako će imenovati neovisnog regulatora za nogomet koji bi se bavio financijskom problematikom vezanom uz vlasništva nad klubovima

Regulator će imati ovlasti kojima će klubovima izdavati licence na natjecanje, ali ih i kažnjavati u slučaju propusta.

Vlada će poduprijeti 10 ključnih strateških savjeta koje je u studenome objavila bivša ministrica sporta Tracey Crouch, a koji su se odnosili na prosvjede navijača zbog toga što niželigašima prijeti stečaj dok su najbogatiji klubovi razmišljali o pridruživanju europskoj Superligi.

'Nogomet spaja prijatelje, obitelji i zajednice i stoga podupiremo program kojega vode navijači, a kako bismo osigurali budućnost našeg nacionalnog sporta. Kako onih investicija vrijednih 230 milijuna funti pa sve do ulaganja u temeljna igrališta kako bi se pojačao glas navijača u upravljanju njihovim klubovima', kazao je britanski premijer Boris Johnson.

Jedna od zadaća regulatora bit će i poboljšanje testiranja vlasnika i direktora prije no što preuzmu klubove, ali i tijekom njihova boravka na svojim pozicijama.

'Time će se uvesti novi 'test integriteta' za sve vlasnike i izvršne upravljače klubova, kojim će se obuhvatiti i porijeklo novca kojim se financiraju klubovi'.

Iz Premier lige su objavili kako će prihvatiti vladinu reformu, ali kako nije bilo potrebe uvoditi regulatora te kako je ona sama imala u planu uvođenje pravila kojim bi se u obzir uzeo glas navijača.