NE RAZMIŠLJAJU O POSLJEDICAMA

Nisu ih zaustavljali ni lomovi ni potresi mozga

02.04.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Iako su mnogi sportaši nastupili pod blokadama, sa zaštitnim maskama ili s longetama, malo je njih, poput Petre Majdič ili Cesca Fabregasa, svoje nastupe odradilo s polomljenim kostima

Bez obzira na to što mu je u dvoboju s Puyolom puknula fibula desne noge, a čega vjerojatno nije bio ni svjestan, Cesc Fabregas primio se izvođenja udarca s bijele točke te je, unatoč jakim bolovima, svom snagom opalio po lopti i donio svom klubu izjednačenje, koje bi Arsenal u konačnici moglo i odvesti u sljedeći krug natjecanja. Upitno je što će biti s Fabregasom te je li na taj način riskirao i mogući nastup na SP-u.

Međutim, ono što je je izvela slovenska biatlonka Petra Majdič graniči s još većom ludošću. Naime, ona je na zagrijavanju za utrku sprinta pala te je slomila četiri rebra. Ipak, uporna Slovenka, unatoč bolovima, odlučila se pojaviti na startu utrke te je na kraju u cilj stigla kao treća i za svoju nevjerojatnu požrtvovnost dobila i brončanu medalju.

Naravno, uspoređivati težinu ozljeda jako je nezahvalno jer sve su one bolne i iziskuju veliku žrtvu, a u trenutku dok su sportaši na terenu, o mogućim posljedicama ni ne razmišljaju. Jer, ako je postupak Petre Majdič bio ludost, što bi onda rekli za Berta Trautmanna? Riječ je o vrataru Manchester Cityja, Nijemcu kojeg su savezničke snage zarobile te ga kao ratnog zarobljenika odveli u Englesku. Vidjevši da je Trautmann talentiran, postao je i vratar Cityja, s kojim je 1956. godine igrao u finalu FA kupa. Ništa ne bi bilo čudno da, kao pripadnik neprijateljske vojske, nije od 17. minute finalnog dvoboja branio, nakon pada na nogu Petera Murphyja, sa slomljenom kralježnicom i riskirao trajni invaliditet. 


Svojom požrtvovnošću istaknuo se i kapetan njemačke reprezentacije, Franz Beckenbauer. On je u četvrtfinalu SP-a  1970. u Meksiku, protiv Italije, igrao sa slomljenom ključnom kosti, a kako svjedoci tog vremena govore, vrlo je neobično bilo vidjeti igrača u igri s bandažiranom rukom. Doduše, pitanje je bi li Beckenbauer igrao do kraja utakmice da je izborniku ostala još koja izmjena.

Iako se ne radi o lomu, na ovu listu ugurao se i Goran Vlaović, koji je igrajući za tadašnju Croatiju, nakon postignutog gola, dobio potres mozga. Vlaović je do kraja odradio utakmicu sa Steauom, a nakon ulaska u svlačionici morao je Igora Cvitanovića pitati za rezultat.

Još jedan Dinamov igrač žrtvovao se za klub. Doduše, tu je prije svega razmišljao o sebi jer nije želio izgubiti mjesto u momčadi. Riječ je o Eduardu, koji je na pripreme 2002. godine stigao sa slomljenom kosti u stopalu, te tijekom trenažnog procesa nikom nije želio iznijeti svoje probleme. Tadašnji trener Ćiro Blažević podivljao je nakon što je doznao o čemu se radi, pa je Dinamovog Brazilca morao spašavati i Đuro Bago.