POBJEDA U BELGIJI

Niko Kranjčar utišao Bruxelles

03.03.2010 u 22:36

Bionic
Reading

Hrvatska je u Bruxellesu lijepim pogotkom Nike Kranjčara pobijedila Belgiju s 1:0 i sasvim solidno odradila test utakmicu uoči skorašnjeg starta kvalifikacija za Euro 2012.

Prošlo je više od šest mjeseci kako je igrom hrvatske reprezentacije dirigirao Luka Modrić. Bio je u velikoj formi, bio je motor momčadi, a onda mu 'se dogodio' Lee Bowyer u Birminghamu. Luka je liječio tešku ozljedu, a Hrvatska je padala i padala i na kraju je ostala bez Svjetskog prvenstva. U Bruxellesu se Luka vratio, nije odigrao spektakularnu utakmicu, ali ponovno je dio kockaste momčadi i to je najvažnije uoči starta novog kvalifikacijskog ciklusa, ovog puta za Euro 2012.

'Utakmica protiv Belgije za nas je i početak kvalifikacija', kazao je Slaven Bilić dan, dva uoči početka prijateljske utakmice na Heyselu i očito zbog toga nije htio kalkulirati. Okupio je na jedno mjesto najbolje što ovog trenutka Hrvatska ima, a i suparnik je bio po izbornikovoj mjeri.

500 navijača na tribinama

Kao i uvijek, hrvatsku nogometnu reprezentaciju na gostovanju u Bruxellesu pratio je i velik broj navijača. Glasna potpora dobro je došla Bilić boysima, a kad je 'pao' pogodak Nike Kranjčara domaćini više nisu mogli nadglasati ekipu u kockastim majicama. Dio njih izvjesio je početkom utakmice i uvredljiv transparent na temu regionalne lige, a psovka je bila upućena vrhuški HNS-a.

BELGIJA - HRVATSKA 0:1 (0:0)
BRUXELLES. Stadion Kralj Baudouin - 15.000 gledatelja; Sudac: Gianluca Rocchi (Ita);

Strijelac: 0:1 Kranjčar (63)

Belgija: Bailly - Colpaert, Kompany (od 70. Lombaerts), Vermaalen (od 84. Alderweireld), Van Damme - Hazard (od 77. Buffel), Vertonghen, Witsel, Dembele (od 70. Carcela-Gonzalez), Martens (od 46. Sonck) - Lukaku (od 77. Blondel)
Hrvatska: Runje - Križanac (od 56. Rakitić), Šimunić (od 46. Šimunić), Ćorluka - Čale, Srna (od 90. Gabrić), Vukojević (od 82. Dujmović), Kranjčar, Modrić (od 64. Pranjić) - Bilić (od 64. Mandžukić), Olić (od 57. Eduardo)

Bez obzira na krajnji rezultat valja priznati da 'kockasti' nisu odigrali utakmicu za pamćenje, no teško se sjetiti kad su to i učinili u nekom ovako nevažnom susretu. Možda u onom protiv Argentine uoči početka Svjetskog prvenstva 2006. Tako smo u prvom poluvremenu protiv Belgije vidjeli tek dvije 'poštene' prilike, prvu je imao Hrvoje Čale u 24. minuti, a posljednju Mate Bilić na isteku prvih 45 minuta. U međuvremenu su domaćini imali više od igre, tu i tamo pokoji napad koji je 'mirisao' na opasnost, ali to je zapravo bilo sve.

Drugi dio inicijativom su otvorili Belgijanci. Lukaku je, recimo, fino zaprijetio Runji u 60. minuti, a nedugo potom naši su čistili i s gol crte nakon jednog od brojnih kornera domaćina. No bez obzira na prilike suparnika, Hrvatska nije tako loše stajala na terenu. Naši su igrali od noge do noge, mijenjali tijekom igre sustav 3-5-2 u 4-4-2 i pomalo prijetili kontranapadima. Eduardo da Silva u drugom poluvremenu zamijenio je Ivicu Olića i on je bio udarna snaga Hrvatske u napadu.

No bez obzira na povratak Dudua na travnjak, zvijezda večeri bio je Niko Kranjčar. Modrić je u 63. minuti poveo na sredini jedna napad, dodao kratko do svog suigrača iz Tottenhama, a Niko je povukao par metara i svojim poznatim udarcem iz daljine prevario golmana Baillyja. Dojma smo, bez obzira na lijep i snažan Nikin šut, da gol u mreži Belgije ipak ide 'na dušu' domaćeg vratara kojemu je lopta prošla kroz ruke.

Nakon primljenog pogotka 'crveni vragovi' nisu se baš vraški iskazali željom za izjednačenjem. Hrvatska je posve kontrolirala igru u idućih 10-ak minuta, a ono vrijeme u kojem su Belgijanci imali posjed lopte činilo se kao da domaćini zadržavaju igru i čuvaju rezultat. Svaki iole ozbiljniji pokušaj igrača Dicka Advocaata da zaprijete Runji s lakoćom su neutralizirali igrači hrvatskog veznog reda.

Najbolju priliku domaćini su imali u 73. minuti kad je Hazard iz 'slobodnjaka' sa 20-ak metara snažno pogodio prečku. S druge strane, šest minuta kasnije odličnu akciju odigrali su Pranjić i Mandžukić, no napadač Dinama za malo je bio prekratak pri uklizavanju na loptu. Šteta jer je gol bio posve prazan.

Do kraja susreta Belgijanci su malo pojačali ritam, no njihovi napadi i dalje su bili neučinkoviti. Ostalo je 1:0 za Hrvatsku što je svakako dobar nagovještaj onoga što slijedi. Već u rujnu kreću nove kvalifikacije.