NA NJIH MOŽETE RAČUNATI

Nijemci su na SP-u sigurna oklada

14.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Brazilci su osvojili najviše titula svjetskih prvaka, Talijani su potpisivali 'najluđe' naslove, a Francuska i Engleska opasne su kada su u svojim metropolama. Ali najkonzistentnija nacija u povijesti nogometnih SP-a bez sumnje su igrači Njemačke

Njemačka je proglašena nasljednikom Zapadne Njemačke iz hladnoratovskog razdoblja, a kumulativna statistika tih selekcija nevjerojatna je. U posljednjih 14 turnira, a nastupali su na svima, uvijek su se kvalificirali među najbolji osam, osvojivši pritom tri naslova prvaka.

Neslomljivi njemački duh najbolje je definirao Gary Lineker kroz legendarni aforizama: 'Nogomet je igra u kojoj igraju po 11 igrača sa svake strane i uvijek pobjeđuju Nijemci.' Nije to bio rezultata afekta legendarnog Engleza, Lineker je znao o čemu govori. Rijetko su Nijemci na mundijale putovali kao favoriti, ali od 11 natjecanja s osam su se vraćali s medaljama oko vrata. Prije osam godina, primjerice, u Japanu i Koreji nitko im nije davao ni zrna šanse za borbu za naslov, a prosječni Elf došao je do finala s Brazilom.

Samo su jedno prvenstvo, ono u Italiji 1990. kada su uzeli naslov prvaka, završili bez poraza, ali u ostalih 15 turnira nikada nisu doživjeli više od dva poraza. Dapače, 12 puta su poraženi samo jednom i to je podatak koji dokazuje da će Nijemci kada je najpotrebnije redovito pronaći način za svladati slabije rangirane sastave. I one jače, gotovo u pravilu.

Najslavniji pojedinac iz njihovih velikih epizoda je Franz Beckenbauer koji je naslove osvajao kao kapetan momčadi i kao izbornik, a najbolji strijelac je Gerd Müller sa 14 golova. Trenutačno najveći oslonci su Chelseajev rutiner Michael Ballack, koji će tijekom turnira upisati 100. nastup, i ponovno – neuništivi duh.