NEOPHODNA POMOĆ

Nije samo četverac: Tko sve 'zalijeva' najizgledniju medalju?

20.07.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Hrvatski veslački četverac na pariće na Olimpijske igre u London odlazi kao snažan adut za medalju i realni pretendent na zlato, a oko braće Sinkovića, Martina i Šaina bdije i neophodna svita manje poznatih stručnjaka koji supotpisuju titanske uspjehe hrvatskog sportskog ponosa

Veslački reprezentativci ističu i uloge ljudi iz sjene, fizioterapeuta Ivana Golubičeka i nutricionistice Mimi Vurdelje

Fizioterapeut Ivan Golubiček bdio je uz veslače cijelo pripremno vrijeme. Masirao ih i hrabrio, nadzirao u teretani i bodrio. Bio je desna ruka treneru Nikoli Braliću. Povremeno je Braliću pomagao i Ninoslav Saraga, jedan u nizu osječkih veslača koji su karijeru završili u zagrebačkoj Mladosti.

'Bilo bi idealno kad bismo Saragu mogli i profesionalno angažirati, ali za to (zasad) nema novca', ističe Nikola Bralić.

Kad netko izbori normu za Olimpijske igre zaboravlja se na sve muke, na trnovit je put do tog uspjeha. Dragutin Milinković, Vekićev trener, podsjetio je na ozljedu svog izabranika u zimskim mjesecima. Ozljede, međutim, nisu jedine zapreke koje katkad duže, katkad kraće zaustave ostvarivanje zamišljenoga.

Valja pregrmjeti i prve nastupe. U tom smislu poučan je primjer Davida Šaina i Valenta Sinkovića. U dvojcu na pariće 2007. bili su četvrti na Svjetskom prvenstvu za veslače do 23 godine. Lijepo, poticajno, ohrabrujuće. Iste godine na Svjetskom seniorskom prvenstvu hrvatska mlađahna posada u četvercu na pariće u sastavu David Šain, Valent Sinković, Hrvoje Jurina i Bojan Žugić zauzela je 17. mjesto. Momke to nije omelo.

'Znali smo da će uspjeti jer su u kadetskim danima postizali obećavajuće rezultate', podvukao je Velimir Lasić, dopredsjednik HVS-a.

Godine 2009. Davidu Šainu i Valentu Sinkoviću u četvercu na pariće priključili su se Damir Martin i Martin Sinković. U tom sastavu na svjetskim seniorskim prvenstvima jednom su bili zlatni (2010), jednom brončani (2011) i jednom četvrti (2009). Istodobno, 2009. i 2010. osvojili su zlatne medalje na svjetskim prvenstvima za veslače do 23 godine.

U Londonu će hrvatska, njemačka i ukrajinska posada biti najmlađe. David Šain, Damir Martin i Valent Sinković rođeni su 1988, a Martin Sinković 1989.

Za vrijeme završnih priprema na Jarunu sparirali su im članovi olimpijske srpske posade u četvercu bez kormilara. S Bleda, iz Slovenije, u jednoj prikolici bit će u London odvezeni čamci jedne slovenske, dvije hrvatske i dvije srpske olimpijske posade.

'Tako je jeftinije', objašnjava Ivan Golubiček.

Članovi hrvatske posade posebno su zahvalni fizioterapeutu Ivanu Golubičeku, koji će u Londonu skrbiti za veslače, ustreba li, pomagat će, razumije se, i ostalim hrvatskim
sportašima u olimpijskom selu.

Na pitanje o prehrani, Damir Martin samo je odmahnuo glavom:

'Jedemo uobičajena jela prema savjetima gospođe Mimi Vurdelje (naše glasovite stručnjakinje za prehranu - op. a.).'

Kakva su to jela?

'To je tajna', nasmiješio se Damir Martin.

Mimi Vurdelja zacijelo bi nadodala: nema tajni, samo rad uz valjan stručni nadzor donosi plodove.