NAKLON DO PODA

Nevjerojatni Đoković ušao u povijest; ovo je uspjelo samo najvećima

25.02.2016 u 11:50

Bionic
Reading

Novak Đoković je svladao Tunižanina Maleka Jazirija 6-1, 6-2. Trebalo mu je samo 65 minuta za plasman u četvrtfinale Dubaija i ulazak u elitno društvo sa 700 i više pobjeda na ATP-ovom Touru

Čudesni Đoković nastavio je u zastrašujućem ritmu u kojem suparnicima nije dao nimalo šanse. No slavlje protiv 121. igrača svijeta ostat će upamćeno kao njegov 700. trijumf među teniskim profesionalcima.

Srpski predstavnik 2. studenog 2014. upisao je 600 pobjeda, a zatim mu je trebalo samo 479 dana da dođe do novog jubileja. U tome razdoblju ostvario je nevjerojatan omjer od 100-6. Naklon do poda.

Jednom od najboljih sportaša svijeta to je uspjelo u dobi od 28 godina, devet mjeseci i dva dana - trebalo mu je 18 dana manje nego Federeru (Nadal je bolji jer je do toga došao s 28 godina i 21 dan).

Đoković je sada 12. igrač koji se može pohvaliti sa 700 pobjeda. Od aktivnih tenisača od njega su uspješniji samo deveti Španjolac Rafael Nadal (775) i treći Švicarac Roger Federer (1067), a spomenimo da prva dva mjesta na ovoj listi drže umirovljeni Jimmy Connors (1254) i Ivan Lendl (1071).

'Svaki jubilej je poseban i to vam daje dodatni poticaj i motivaciju. Ogromna je čast biti dio povijesnih knjiga i to je nešto što je uvijek prisutno. Iako ne usmjeravate svu svoju pozornost na rušenje rekorda suparnika, koristite to kao motivaciju i tjerate se da dajete najbolje od sebe', rekao je Đoković.

Prvi tenisač svijeta dominira ATP-om. Na svojih posljednjih 20 turnira čak 19 puta je stigao do finala, a trenutačno je u nizu od 17 finala zaredom i nedostaje mu još jedno kako bi se izjednačio s rekordnim Lendlovim nizom od 18.

'Privilegija je biti pod takvim pritiskom, biti dio ovog predivnog sporta. Jako sam zahvalan što sam bio u mogućnosti igrati tenis već s četiri godine, kada sam počeo sanjati o prvom mjestu na ljestvici i tome da postanem višestruki osvajač grand slama', dodao je Đoković.

O Đokovićevoj tajni uspjeha progovorio je Boris Becker, njegov trener koji je karijeru završio sa 713 pobjeda.

'To je njegova predanost treningu i želja za poboljšanjem, a život mu je posvećen tenisu i tome da bude najbolji.'

Koliko je Đoković ubojit i za najveće konkurente, najbolje govori podatak iz posljednjih 12 mjeseci. Igrao je 38 puta s nekim igračem od najboljih 10 te ostvario učinak 33-5.