FIFA_SP_2018.svg

BRAZILAC U 'ZBORNAJI'

Nevjerojatna životna priča Brazilca koji igra za Rusiju; 'ubijao' se u alkoholu, odbio je Real...

Bionic
Reading

Ruska nogometna reprezentacija sastavljena je u najvećoj mjeri od igrača koji igraju u domaćoj ligi. Tek su dvojica u inozemstvu, Čerišev u Villarrealu i Gabulov u Club Bruggeu. No, imaju i jednog stranca, naturaliziranog Brazilca Marija Fernandesa (27)

Svi se s velikim veseljem sjećamo golova koje je u hrvatskom dresu zabijao Eduardo da Silva. Sjećamo se i sjajnog kreatora Sammira, koji ipak nije igrao baš puno, ali kada bi i odjenuo dres reprezentacije bio je zapažen.

No, sada su ovi 'naši' Brazilci već prošlost, dok Rusi sada uzdišu za svojim. Doduše, Mario Fernandes (27) ne zabija golove tako često jer je branič, no izuzetno im je važan. Čak toliko da je imao čast sjediti na posljednjoj pressici prije utakmice protiv Hrvatske, uz izbornika Stanislava Čerčesova.

Ovaj 27-godišnjak, zbog koje je 'pola' pressice bilo na portugalskom, rođen je u predgrađu Sao Paula. Za Rusiju je debitirao 2017. godine, odnosno pet godina nakon prvog nastupa u ruskoj ligi. Tada je pristupio moskovskom CSKA-u, koji je za njega platio Gremiju 15 milijuna eura. Nakon četiri godine dobio je rusko državljanstvo, no zanimljivo - 2014. godine upisao je i jedan nastup za Brazil. Bilo je to u prijateljskoj utakmici protiv Japana.

Fernandes bi pozive u reprezentaciju Brazila dobivao i prije, no izbjegavali zbog problema s alkoholom. I baš taj problem spomenut je u prvom pitanju na pressici.

'Problemi koje sam imao u prošlosti su iza mene. Sretan sam i zadovoljan u Rusiji. Naporno radim i trudim se, uvijek sam čvrsto na zemlji', rekao je Fernandes čija je životna priča nevjerojatna. Još tamo 2009. godine Fernandes je potpisao profesionalni ugovor s Gremiom. No, upao je u probleme, prvo depresija koje se uspio riješiti i proigrati. I bio je sjajan na terenu, ali problematičan izvan njega. Poznato? Slično kao i naš Sammir, Fernandes se odao noćnom životu, piću i nezdravoj hrani.

  • +31
SP 2018., osmina finala: Španjolska - Rusija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Nekad sam toliko pio da sam se na treningu znao pojaviti pijan', priznao je ruski reprezentativac koji je tada imao samo 19 godina i nije se znao nositi s problemima. Dobio je poziv da zaigra za brazilsku reprezentaciju, no on je noć prije okupljanja bio u razuzdanom izlasku te je zakasnio. Izbacili su ga iz reprezentacije na tri godine...

Sve to nije obeshrabrilo čelnike moskovskog CSKA koji su ga 2012. godine platili 15 milijuna eura, no posao je zamalo propao jer se u cijelu priču ubacio - Real Madrid. Navodno su 'kraljevi' nudili puno više, kako Gremiju, tako i samom Fernandesu. No, on je odlučio ostati u Moskvi. I nije pogriješio. Sam kaže da je spas pronašao u vjeri, a ujedno je i proigrao. Tako da je 2015. godine ponovno dobio poziv za brazilsku reprezentaciju.

Srećom za njega, Rusi su brzo reagirali, dobio je državljanstvo i poziv u 'zbornaju komandu'. Sada Brazilac koji je osigurao 'sambu' Putinu vjeruje da Rusija može i dalje od četvrtfinala.

  • +3
SP u nogometu, skupina A: Rusija - Egipat Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Kvalitetno smo radili i zasluženo smo u četvrtfinalu. Dobro smo igrali momčadski i zato smo pobjeđivali. Nastavit ćemo borbu kako bi se plasirali dalje'.

Spomenuo je da je prijatelj s Brazilcem Douglasom Costom, no da se nisu čuli otkako je počelo prvenstvo. Sada mu je sva preokupacija usmjerena na Hrvate.

'Znamo snagu hrvatske reprezentacije. Hrvatska ima jako dobre igrače i bit će to velika i teška utakmica', završio je Fernandes.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal