SENzACIJA SEZONE

Nevjerojatna priča o malom engleskom klubu koji prkosi velikanima i godinama radi čuda

11.06.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Mnogi stručnjaci i analitičari pitaju se i pokušavaju dokučiti koja je tajna uspjeha malenog engleskog kluba Brighton & Hove Albion i njihova trenera De Zerbija

Engleska Premier liga je završila i Guardiolin stroj Manchester City ugasio je snove o naslovu Arsenalovim navijačima te još jednom potvrdio svoju dominaciju. Bila je to zanimljiva godina u Engleskoj, najviše zbog iznenađujuće dobre forme Artetine momčadi, ali i nevjerojatne priče malog kluba koji prkosi svim prognozama već nekoliko sezona. To je Brighton & Hove Albion, klub koji je s novim trenerom De Zerbijem, najutjecajnijim trenerom u posljednjih 20 godina (to su Guardioline riječi) prvi put u svojoj 122. godišnjoj povijesti osigurao Europu, točnije Europsku ligu.

'Treba čestitati Brightonu na nevjerojatnom ostvarenju - ulasku u Europu. Roberto de Zerbi jedan je od najutjecajnijih trenera u posljednjih 20 godina. Ne postoji momčad koja igra kao Brighton. Oni su posebni! Znao sam da će ostaviti trag kad je stigao u Premier ligu, ali nisam znao da će to napraviti za ovako kratko vrijeme.'

To su riječi velikog Pepa Guardiole o talijanskom genijalcu.

Brighton igra hrabro i dinamično

I stvarno, Brighton igra predivan nogomet. Hrabro, dinamično, voli dominirati posjedom i ne boji se igrati iza. Golman ima jako velik utjecaj na igru i na razne načine priziva protivnika u presing kako bi igrači stvorili prostor za brzu tranziciju koja je sad već automatizirana i svakoj obrani stvori mnogo problema. Otkad je De Zerbi preuzeo kormilo, Brighton ove sezone ima najviše udaraca u prosjeku po utakmici u cijeloj Premier ligi (16.1 u/pg). To je dokaz da on želi biti protagonist, igrati pozitivan i atraktivan nogomet, ali nogomet koji donosi rezultate. Po posjedu su treći u ligi (60,5 posto), odmah iza Liverpoola i Cityja, koji je naravno suvereno prvi s nevjerojatnih 65 posto.

'Volim čuvati loptu i dominirati posjedom u svakoj utakmici, želim biti protagonist na terenu, raditi sa strasti, ambicijom i ne prezati od velikih ciljeva i snova', rekao je i sam De Zerbi.

Mnogi treneri su ove sezone imali samo riječi hvale za igru Brightona i njegova trenera.

Jürgen Klopp jednom je izjavio: 'Gospodin De Zerbi, vau! Nevjerojatna utakmica, Brighton je odigrao jednu od najboljih nogometnih utakmica koju sam vidio u životu!'

Trener Brentforda Thomas Frank istaknuo je pak da je De Zerbijevu momčad gušt gledati i da radi odličan posao.

Predivna igra koju prati i rezultat - šesto mjesto u Premier ligi - za klub poput Brightona stvarno je ogroman uspjeh i bit će jako zanimljivo dogodine vidjeti kako će se De Zerbi i ekipa snaći u Europskoj ligi.

  • +6
Brighton & Hove Albion Izvor: EPA / Autor: Peter Powell

Ključ uspjeha je Brightonovo skautiranje

Za odličnu momčad, osim trenera, potrebni su kvalitetni igrači. I to Brighton itekako ima. S obzirom na njihov ograničen budžet, stvarno rade čuda.

Kaže se - kada nekoga ne možete pobijediti na čistu snagu, morate biti pametni. Identična je stvar u surovom nogometnom svijetu. Nekad financijski manje kupnje igrača, koje su dobro isplanirane i skautirane, bolje su nego neki veliki razvikani transferi. Većina velikih kupnja u Engleskoj pokazala se kao promašaj ili nisu ispunile sva očekivanja (npr. Lukaku, N. Pepe, H. Maguire...). Tako da su priprema i skautiranje iznimno bitni i to se više-manje zna, ali nekad klubovi s velikim budžetom znaju stvarno napraviti velike greške. Ali svakih nekoliko godina neki manji klub iznenadi, što je ove godine napravio Brighton. Southampton je prije nekoliko godina imao odličnu generaciju, čiji je član bio i naš Dejan Lovren. Leicester je prije nekoliko sezona imao senzacionalnu momčad i bio je najveće iznenađenje u povijesti osvojivši Premier ligu. Trenutno Brighton prolazi kroz sličan period i bit će jako zanimljivo vidjeti koliko će uspjeti zadržati takav standard.

Klub je u prvom mjesecu 2021. godine ispred nosa Manchester Uniteda potpisao Moisesa Caiceda za samo četiri milijuna funti, a ovog zimskog prijelaznog roka odbili su ponudu Arsenala vrijednu 70 milijuna funti! Ali ono što je nevjerojatno je da je to već postala norma. Mladi Caicedo dio je nove generacije na kojoj će ovo ljeto Brighton opet zaraditi veliki novac. U posljednje dvije godine već su ostavili itekako velik trag na nogometnom tržištu.

Najveći odlazni transferi sezone 21./22. i 22./23.:

  • Alexis Mac Allister - Liverpool, 70 mil. €
  • Marc Cucurella - Chelsea, 65,30 mil. €
  • Ben White - Arsenal, 58,50 mil. €
  • Yves Bissouma -Tottenham, 29,20 mil. €
  • Leandro Trossard - Arsenal, 24 mil. €
  • Dan Burn - Newcastle, 15 mil. €
  • Neal Maupay - Everton, 11,80 mil. €

Ovog ljeta u Brightonu očekuju napraviti još veći bum na nogometnom tržištu. Opet imaju široku paletu mladih igrača koji iza sebe imaju odličnu sezonu i većina europskih klubova već je pokucala na vrata American Express Community stadiona.

Najveće zvijezde

Alexis Mac Allister

Dvije godine prije kupnje Caiceda, Brighton se odlučio za Alexisa Mac Allistera, sada osvajača Svjetskog prvenstva s Argentinom. Platili su Argentini Juniors osam milijuna funti za njega.

A kakav su posao napravili, govori i podatak da su ga nedavno prodali Liverpoolu, za koji je potpisao petogodišnji ugovor, za čak 70 milijuna eura.

Kaoru Mitoma

Rijetko koji klub iz Engleske kupuje igrače iz prve japanske lige. Ali Brighton ne bi došao do ovakvih rezultata i takvih igrača da su radili na konvencionalan način. Kupili su Mitomu iz Kawasakija za tri milijuna funti. Bio je na posudbi u Union Saint-Gilloise u belgijskoj ligi  godinu dana prije što se priključio prvoj momčadi. Ove godine bio je pravo otkriće - u prvoj sezoni statistika mu je odlična: sedam golova i četiri asistencije u 24 nastupa. Tržišna vrijednost otišla mu je u nebo i sljedeće godine očekuje se još veći iskorak talentiranog Japanca.

Evan Ferguson

Evan Ferguson odigrao je samo četiri utakmice za Bohemian u irskoj prvoj ligi prije nego je izazvao interes Liverpoola i Brightona. Za neke možda iznenađujuće, izabrao je Brighton jer je vidio lakši put do prve momčadi i minuta na terenu, neophodnih za njegov razvoj. I to je velika pobjeda Brightona. Sav ovaj dobar rad posljednjih godina sada se naplaćuje. Dosta mladih igrača sada će prije potpisati za Brighton nego za neki veći europski klub baš zbog toga što imaju veće šanse za igranje i primjere mladih igrača koji su napravili velik iskorak nakon nekoliko sezona u tom klubu.

Rijetko kupuju igrače koji odmah mogu raditi razliku

Gareth Jennings, bivši tehnički direktor Fife, komentirao je odličnu poziciju Brightona.

'Oni (Brighton) su u poziciji da mladim igračima mogu omogućiti polagan razvoj i ulazak u Premier ligu, u kojoj veći klubovi nemaju vremena čekati mlade talente i očekuju od igrača da odmah rade razliku na terenu', kazao je Jennings, dodavši:

'Rijetko kad kupuju igrače koji odmah mogu raditi razliku. Pogledajte koga su potpisali ovog siječnja; Facundo Bounanotte došao je iz Rosario Centrala za šest milijuna funti. Dečko iz Argentine ima 18 godina i ogroman potencijal. Ima kvalitetu da osjeti prvu momčad, ali takvog igrača potpisuju za budućnost. Yasin Asari ima 19 godina, dolazi iz Švedske, a plaćen je četiri milijuna funti i velik je potencijal za budućnost. Imaju jako dobar balans u planiranju kojeg igrača žele dovesti za sada ili za budućnost i prije svega kakav tip igrača im je potreban za sustav koji igraju.'

A koja je točno tajna njihova uspjeha, zapravo nitko ne zna. Kod njih se sve poklopilo na najbolji mogući način.

Poznato je da ljudi često navijaju za 'manjeg', jer uvijek je nekako romantičnije da David pobijedi Golijata.

Zasad Brighton na čelu s De Zerbijem uspijeva u tome i nadamo se da će ta bajka još potrajati.

Standings provided by Sofascore