OPISALI ŠTO JE RADIO

Neprimjerena proslava prvaka izazvala veliki skandal u Kini

26.12.2023 u 14:42

Bionic
Reading

Svijet kineskog šaha potresao je u utorak veliki skandal, nakon oduzimanja naslova igraču zbog nepristojnog ponašanja usred optužbi za varanje.

Xiangqi, doslovno znači 'slonovska šahovska ploča' ili kineski šah, izuzetno je popularan u Aziji gdje se njegovo ime razlikuje ovisno o zemlji. Igra se s pijunima, tradicionalno označenim simbolima, koji se postavljaju na sjecišta rešetkaste ploče, a ne na polja za razliku od klasične igre šaha.

Yan Chenglong (48) postao je kineski Xiangqi prvak prošlog tjedna, no njegova radost bila je kratkog vijeka jer je Kineska federacija Xiangqi (CXA) u ponedjeljak objavila oduzimanje njegove titule zbog 'neprimjerenog ponašanja' i 'remećenja javnog reda'.

'Nakon pobjede 17. prosinca, Yan je konzumirao alkohol u svojoj hotelskoj sobi s drugim ljudima', detaljno je opisao CXA.

'Onda je sljedeći dan vršio nuždu u kadi svoje sobe, oštetivši hotelski inventar', kritizirala je federacija u priopćenju za javnost osuđujući ponašanje 'suprotno javnom redu i moralu'.

Yanu Chenglongu je zabranjeno natjecanje na godinu dana i sve njegove nagrade osvojene ove godine bit će oduzete. Xiangqi turniri u Kini općenito obećavaju nagrade od nekoliko tisuća eura pobjednicima.

Savez je također bio upoznat i s optužbama za varanje protiv Yana Chenglonga. Prema porukama na društvenim mrežama, igrač je navodno koristio pametne analne kuglice za dobivanje instrukcija za igranje koje je prijenosilo računalo putem vibracija.