UFC 152

Nepobjedivi - Jon Jones obranio titulu

23.09.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Jon Jones uspio je u četvrtoj rundi vrlo uzbudljivog meča obraniti svoju titulu prvaka, a prvi pojas u muha kategoriji dodijeljen je Johnsonu. Michael Bisping zahvaljujući sudačkoj odluci došao je vrlo vjerojatno samo na korak do borbe protiv Andersona Silve!

Punih 40 dana bili smo bez UFC-ove priredbe, gotovo da se ne sjećamo kada smo posljednji put bili tako dugo bez mečeva najbolje svjetske MMA organizacije, no nakon što je 11. kolovoza održan UFC 150 u Denveru, noćas smo napokon dočekali mečeve u Torontu.

Dva meča za titulu prvaka, nastup našeg Igora Pokrajca i potencijalno meč koji će iznjedriti idućeg izazivača u srednjoj kategoriji bili su i više nego dovoljni razlozi da s velikim uzbuđenjem čekamo mečeve u Kanadi.

Jones je uspio obraniti po četvrti put svoju titulu prvaka u poluteškoj kategoriji iako publika nije bila na njegovoj strani. Već na prvu najavu njegovog izlaska prema oktogonu publika ga je izviždala, no on se nije obazirao previše na to, čak ih je pozvao nešto malo kasnije i na pljesak.

25-godišnji Amerikanac upuzao je i ovog puta u kavez, a na jednak način je započeo i borbu. Dopuzao je do Vitora koji je to pokušao iskoristiti i udariti ga nogom u glavu, no Jones je to ipak uspio obraniti. Veći dio prve runde bio je proveden u parteru gdje je Jones umalo izgubio zbog poluge na ruci. Vitor je imao sjajan pokušaj, no prvak se nekako uspio izvući, a nakon toga i nanijeti veliku štetu Brazilcu udarcima lijevim laktom u glavu.

To je poprilično raskrvarilo Vitorovo oko, no toliko kritično ipak nije bilo da je zahtijevalo prekid borbe. U nastavku borbe Jones počinje koristiti svoju prednost u dosegu te je više puta side-kickom u nogu onemogućavao Vitoru da mu se približi. Belfort je dobio i jedan front kick u lice, no udarac ipak nije bio previše jak, ali je zato jedan side kick u pleksus malo kasnije bio toliko snažan da nije mogao ostati na nogama, već je legao na leđa.

U četvrtoj rundi Jones je uspio napraviti kimuru Belfortu koji je bio primoran tapkati te je time ispustio svoju priliku da nakon osam godina ponovno postane prvakom, ali je nakon meča čestitao Jonesu i priznao mu da je bio bolji.

Dobili smo i prvog prvaka u muha kategoriji u povijesti UFC-a, a prilika boriti se za tu titulu pripala je Josephu Benavidezu i Demetriousu Johnsonu. Meč je bio prilično zanimljiv za gledatelje svih 25 minuta, oba borca bila su kondicijski sjajno pripremljeni i gotovo da su tijekom cijele borbe držati podjednak ritam. U četvrtoj rundi Johnson je naletio na desni Benavidezov direkt koji ga je doslovno odnio, a Joseph je pokušao iskoristiti tu priliku i ugušiti svog protivnika no nije uspio.

Suci su na kraju u ovom tehnički vrlo zanimljivom meču pobjedu i pojas podijeljenom sudačkom odlukom dodijelili Moćnom mišu – Johnsonu!

Snimka sjajnog UFC-a 152 dostupna vam je tijekom cijele nedjelje na Fight Channel PPV-u (MaxTV, kanal 25).


Napokon smo dočekali i dvoboj Michaela Bispinga i Briana Stanna, a ovo je meč koji će nam možda dati idućeg izazivača u srednjoj kategoriji koji će pokušati preoteti titulu prvaka Andersonu Silvi. Bisping je bio aktivniji tijekom većeg dijela meča, puno je više pokušavao, puno je više pogađao, a imao je i nekoliko uspješnih rušenja.

Taj dio Stann je čak predvidio, najavio je da očekuje kako će ga Englez pokušati baciti na pod, iako još nijednom otkako se bori u UFC-u, a to je od 2006. godine, nije uspio pobijediti submissionom. Stann je krajem prve runde Bispinga opako pogodio desnim krošeom, ali to je nekako uspio preživjeti.

Do kraja meča Michaela je nastavio biti nešto aktivniji te je zasluženo odnio jednoglasnu pobjedu. Kanađani ga očito vole, a nakon meča poručio im je: 'Nisam nikad bio posebno talentiran, ali treniram daleko napornije od svih.'

Roger Hollet jedini je domaći borac koji je noćas poražen, a Matt Hamill je odnio zasluženo pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom s obzirom na to da je bio aktivniji tijekom većeg dijela meča, a u jednoj fazi čak ga je umalo završio GNP-om kada je uputio otprilike 30-ak udaraca u nizu.

JONES VS PUBLIKA
Već na prvu najavu Jonesovog izlaska prema oktogonu publika ga je izviždala, no on se nije obazirao, čak ih je pozvao nešto malo kasnije i na pljesak

Okršaj Cuba Swansona i Charlesa Oliveire nije predugo potrajao, sve je bilo gotovo sredinom prve runde. Swanson je brazilskog protivnika malo prije nokauta snažno lijevom rukom udario u jetru, a nedugo nakon toga cimnuo ga je kao da će to ponoviti, no pogodio je ipak iznimno snažno desnim krošeom. Oliveira je još sekundu ostao stajati, no onda ga je presjeklo i samo se srušio. Cub je samo došao iznad njega, nije se ni trudio više išta napraviti, bilo mu je jasno da nema ni smisla ni potrebe.

Dvoboj TJ Granta i Evana Dunhama oduševio je gledatelje u Air Canada Centeru u Torontu, bilo je to punih 15 minuta fantastične borbe i razmjene udaraca. Oba borca pokazala su ogromno srce, a meč je gotovo tijekom cijelog razdoblja proveden na nogama. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko su ova dva borca uputila ukupno udaraca u svojoj borbi, ne bi nas iznenadilo ni da su možda barem ove godine postavili rekord kad je u pitanju boksačka tehnika.

Grant je tijekom meča jednim udarcem koljenom napravio veliku porezotinu točno na sredini Dunhamu, kojem je zbog toga tijekom meča cijelo lice bilo puno krvi, no američki borac nije odavao nikakve znakove da mu to predstavlja ikakav problem. Na kraju je Kanađanin Grant zasluženo odnio pobjedu te je vrlo izgledno da bi upravo ovaj meč mogao zaslužiti bonus za najbolju borbu večeri.

Prve tri uvodne borbe koje je bilo moguće pratiti uživo besplatno na Facebooku nisu previše potrajale, ukupno svega šest minuta, no gledateljima su pružile prilično mnogo uzbuđenja s obzirom na to da su dvije završile nokautom i jedna submissionom.

UFC 152, glavne borbe:
Jon Jones def. Vitor Belfort - kimura, 4R, 0:54
Demotrious Johnson def. Joseph Benavidez - podijeljenom sudačkom odlukom
Michael Bisping def. Brian Stann - jednoglasnom sudačkom odlukom
Matt Hamill def. Roger Hollett - jednoglasnom sudačkom odlukom
Cub Swanson def. Charles Oliveira - KO (udarac), 1R, 2:40

Uvodne borbe:
Vinny Magalhaes def. Igor Pokrajac- poluga na ruci, 2R, 1:14
TJ Grant def. Evan Dunham - jednoglasnom sudačkom odlukom
Sean Pierson def. Lance Benoist - jednoglasnom sudačkom odlukom
Marcus Brimage def. Jimy Hettes - jednoglasnom sudačkom odlukom
Seth Baczynski def. Simeon Thoresen - KO (udarac), 1R, 4:10
Mitch Gagnon def. Walel Watson - gušenje s leđa, 1R, 1:09
Kyle Noke def. Charlie Brenneman - TKO (udarci), 1R, 0:45