ŠPANJOLSKA

Nema većeg kandidata za naslov u Južnoafričkoj Republici

31.05.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Zemlja toliko prebogate nogometne povijesti, s dvojcem tako velikih klubova - 'natklubova' kao što su Real Madrid i Barcelona - nikada nije imala tako dobru reprezentaciju kao danas

Do 2008. samo su jednom, daleke 1964. godine, bili prvaci Europe. Svijeta nikad. Ali danas imaju toliko atraktivnu, kompetentnu, uvjerljivu i samopouzdanu momčad kojoj se ne nazire nijedna slaba točka, da se čini da će idućih nekoliko godina u povijesti nogometa biti upamćene kao 'era Španjolaca'. Koliko je furiozan bio njihov pohod do europskog naslova, najbolje ilustrira podatak da je u najbolju jedanaestoricu prvenstva izabrano čak devet Španjolaca!

Ostali su potom bez izbornika Aragonesa, ali zamijenio ga je Vicente del Bosque, trener koji je početkom milenija dvaput vodio Real Madrid do osvajanja Lige prvaka, ali su mu počeli kupovati 'Beckhama Davida i Victoriju' i organizirati turneje po Aziji kao da su Harlem Globetrottersi.

Kad ju je preuzeo Del Bosque, Furija je nastavila perfektni niz pobijedivši u svih deset kvalifikacijskih okršaja za južnoafrički festival, zabivši 28 golova, a primivši samo pet!

Zvijezda momčadi? Birajte! Od veličanstveno postojanog brke Ikera Casillasa, ponajboljeg vratara planeta, do napadačkog fakina Davida Ville koji je reprezentacijsku sedmicu preuzeo od Raula, sportskog heroja nacije koji je gotovo otplavljen iz repke novim valom genijalaca. Takva se generacija ne pojavljuje često ni u svjetskim okvirima: Ramos, Pique (tako se, inače, zvala maskota SP-a u Meksiku 1986), Torres, Iniesta, Fabregas, svi bi trebali zaliječiti eventualne ozljede i u Africi krenuti po definitivnu potvrdu da je riječ o jednoj od najboljih generacija u povijesti ove igre.

Prognoza: oni su bez krivog koraka, igraju prelijepo i ne bi bilo šteta da dokažu da su najbolji. Svijet im se već klanja, no znate kako je s grande favoritima: ne ispune uvijek očekivanja. Bili su najveći i Brazil 1982, pa Brazil 1998... Pa Francuska 2002. Pitanje je mogu li Španjolci sprintati tako dugo bez kiksa. Ima na svijetu još itekako moćnih sastava. Moglo bi se dogoditi da, nakon još jednog šampionskog starta, zaglave protiv neke dišpetne družine u onom poznatom četvrtfinalu... Osim ako... Ako još jednom pravi posao ne odradi jedan od podcijenjenijih velikih stručnjaka današnjice, Vicente del Bosque.