uz kraljevsko slavlje

Nema uspješnijeg trenera od Carla Ancelottija, ali ipak je jedan igrač Realov junak finala: Pobijedili smo najbolje klubove svijeta

29.05.2022 u 07:16

Bionic
Reading

Madridski Real po 14. put postao je europski prvak. Velike zasluge za ovaj uspjeh, a posebice za pobjedu 1:0 u finalu pripadaju belgijskom golmanu Thibautu Courtoisu, koji je obranio nekoliko velikih prigoda Liverpoola. Naravno, svi koji vole Real imaju razloga za slavlje, ali ovaj rezultat posebno će pamtiti trener Carlo Ancelotti

Do sada su Ancelotti, Englez Bob Paisley i Francuz Zinedine Zidane imali po tri naslova, no Ancelotti se sada odvojio na vrhu.

Tri finala Lige prvaka izborio je s Milanom (2003, 2005, 2007), a dva s Real Madridom (2014, 2022). Pritom je s Rossonerima slavio dvaput (2003, 2007), baš kao i na klupi Kraljevskog kluba (2014, 2022).

Paisley je to uspio na klupi Liverpoola (1977, 1978, 1981), a Zidaneu na klupi Real Madrida (2016, 2017, 2018).

Samo je pet trenera osvajalo europski naslov s dva različita kluba - Ancelotti (Real Madrid, Milan), Ernst Happel (Feyenoord, HSV), Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund, Bayern München), Jose Mourinho (Porto, Inter), te Jupp Heynckes (Real Madrid, Bayern München).

Sedmorica su osvajala europski tron i kao igrač i kao trener - Miguel Munoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Pep Guardiola i Zinedine Zidane.

Najuspješniji su talijanski treneri s ukupno 12 naslova, dok Španjolci i Nijemci nakon subotnjeg ogleda imaju po deset.

Zanimljivo, 62-godišnji Talijan je prije nekoliko dana postao prvi trener koji je osvojio naslove prvaka u svim ligama petice. Ove sezone to mu je uspjelo na klupi Real Madrida, u Francuskoj je osvojio prvenstvo kao trener PSG-a, u Njemačkoj je do krune predvodio Bayern, u Engleskoj Chelsea, a u domovini Milan.

'Ne mogu vjerovati. Bila je ovo teška utakmica, patili smo u prvom poluvremenu, ali na kraju, sa svim onim odigranim utakmicama, mislim da smo zaslužili osvojiti ovo natjecanje. Ovo je fantastičan klub, sjajna momčad s puno kvalitete i mentalne snage', reakcija je Carla Ancelottija u razgovoru za BT Sport.

  • +13
Real Madrid osvajač je Lige prvaka u sezoni 2021/22 Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

'Morao sam za svoju karijeru pobijediti u finalu, morao sam dodati malo poštovanja na svoje ime. Zaista sam sretan i ponosan na izvedbu svoje momčadi. Pobijedili smo najbolje klubove svijeta. City i Liverpool su bili nevjerojatni u ovoj sezoni. Liverpool je odigrao sjajnu utakmicu, ali mi smo imali tu jednu priliku i iskoristili smo je', riječi su belgijskog golmana Thibauta Courtoisa koji je nakon završetka utakmice izašao pred kamere BT Sporta.

  • +91
Finale Lige prvaka: Liverpool - Real Madrid Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT