SKANSI ZA TPORTAL

'Nema smisla uspoređivati Ćosića i Kukoča'

05.07.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaški velikan Petar Skansi pozdravio je ulazak svoga nekadašnjeg učenika Tonija Kukoča u Kuću slave splitskog sporta te izrazio uvjerenje da će biti još prestižnih učlanjenja u slične institucije za virtuoznog košarkaškog 'konobara'

Petar Skansi, koji je Tonija Kukoča vodio u talijanskom Benettonu te hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji, nema razloga štedjeti komplimente na račun jednog od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena.

'Svi su upoznati s njegovom sportskom veličinom, a kada dodamo to da je riječ o našem daleko najtrofejnijem košarkašu, sve je jasno. Toni sada zasluženo kupi plodove svoga rada', za tportal.hr kaže 68-godišnji Skansi, koji je igrao s prvim hrvatskim košarkaškim 'hall-of-famerom' Krešom Ćosićem.

Stoga nas je zanimalo može li i Kukoč jednom, nakon Kreše i Dražena, postati treći hrvatski igrač u Kući slavnih u američkom Springfieldu?

'Nema smisla uspoređivati ih, ali jasno je da su obojica genijalci i da zadovoljavaju sve visoke kriterije za tu počast. Krešo je napravio našu košarku velesilom. Kada smo 1968. igrali finale u Mexico Cityju protiv SAD-a, tada su tek čuli za nas, a Toni je bio član jedne dinastije u NBA ligi i sigurno će jednoga dana ući u Kuću slavnih.'

Amerikanci navodno imaju zacrtan redoslijed. Prvo Vlade Divac, koji je bio vrlo blizu inauguracije početkom godine, pa tek onda Toni.

'Ako su oni tako odlučili, to je zbog njihovog poimanja sporta. Njihova sportska kultura je daleko ležernija nego naša i oni osim terena uzimaju još 'drugih zabavnih' kriterija. Ali Toni će kad-tad biti primljen u društvo besmrtnih, bez brige.'

Može li nakon njega još netko? Recimo, njegov suigrač iz splitske Jugoplastike i reprezentacije, Dino Rađa

'Zašto ne, ali ipak postoji razlika. Nema ni svaki genijalac priliku igrati u šampionskoj momčadi. Nije isto osvajati naslove s Michaelom Jordanom i igrati u tada prosječnom Bostonu. Da je Dino igrao s Larryjem Birdom u slavnoj generaciji, i on bi sigurno bio izgledan kandidat, ovako nisam siguran. Ali nije to najvažnije...', čuvao je završnu riječ legendarni košarkaš i trener.

'Lijepo je kada nekom Hrvatu stavljaju lovorike, ali puno je važnije da živuće legende imaju veći utjecaj na aktualnu situaciju u košarci. Jasno je da su kod nas velikani marginalizirani, što je dijelom i produkt njihove inertnosti, ali društvo treba biti to koje će podgrijavati takvu atmosferu i na kraju dovesti najzaslužnije na čelna mjesta. Toni je, iako živi u SAD-u, ostao u hrvatskom sportu, ali u - golfu. Sve je jasno', završava 68-godišnji Skansi, koji je sudjelovao u gotovo svim najvećim uspjesima hrvatske košarke u zadnjih 50 godina.

Danas je kao zamjenik ministra Jovanovića prisiljen gledati kako se sve urušilo. A da nitko nije odgovarao.