VELIKA NAPETOST

Nema bojkota, ali veliki sportski spektakl pao u drugi plan

04.03.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Nakon olimpijskih igara ruski Soči će ugostiti i najbolje sportaše s tjelesnim invaliditetom koji će od 7. do 16. ožujka nastupiti na 11. zimskim paraolimpijskim igrama.

Međutim, mnogi se pitaju hoće li sukobi u Ukrajini ugroziti održavanje igara u Sočiju koji je udaljen svega 475 kilometara južnije od Krimske regije. Sasvim sigurno u Sočiju neće biti ratnih sukoba, no napetost se osjeća na svakom koraku. Dio nacionalnih odbora izrazio je zabrinutost zbog sigurnosti sportaša, no Rusi uvjeravaju kako će POI proteći u najboljem redu kao i nedavne OI.

Dio vojnih analitičara smatra kako ruski predsjednik Vladimir Putin do petka i otvaranja POI neće napasti Krim.

'Putin budno motri na paraolimpijske igre. U slučaju napada za vrijeme igara Putin bi pretrpio veliku međunarodnu štetu,' smatraju analitičari.

Situaciju budno prati i Međunarodni paraolipijski odbor (IPC).

'Mi situaciju pratimo pomno i trenutačno ne planiramo eventualni bojkot igara', reko je glasnogovornik IPC-a Craig Spence dodavši kako se nada da će rješavanje Krimskog konflikta proći 'u duhu olimpijskog mira'.

IPC će svakodnevno na sastancima šefova Misija izvještavati o situaciji u Ukrajini, poručivši kako pažljivo prati razvoj stanje na terenu.


Sjedinjene Američke Države objavile su kako neće poslati predsjedničku delegaciju u Soči u znak prosvjeda zbog postupanja Rusije u Ukrajini.

'Predsjednik Barack Obama snažno podržava sve američke sportaše koji će nastupiti na POI i želi im mnogo uspjeha, no neće poslati delegaciju na otvaranje,' poručila je glasnogovornica savjeta za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden. "Pozivamo Rusiju da smanji napetosti i krizu u Ukrajini te vrati ruske snage na Krimu u svoje baze', rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Zimske paraolimpijske igre u Sočiju bojkotirat će i britanska vlada. Premijer David Cameron je poručio kako bi 'u ovom trenutku bilo pogrešno u poslati nekog od ministara u Soči'. Od puta u Rusiju odustao je i Princ Edward, pokrovitelj Britanskog paraolimpijskog odbora (BPA), premda u posljednjih 11 godina nije propustio niti jedne ljetne ili zimske POI.

Zanimljivo, Bijela kuća je bojkotirala i olimpijske igre u Sočiju i to zbog kršenja ljudskih prava i zbog ugrožavanja prava LGTB-osoba, a na isti potez odlučili su se i njemački i francuski predsjednik Joachim Gauck i Francoisa Hollandea, koji, doduše, nisu izrijekom rekli zašto ne idu na otvorenje OI. Na otvaranja OI nije došao niti Cameron.

Zimske Paraolimpijske igre održat će se od 7. do 16. ožujka. U Sočiju će nastupiti 585 sportaša iz 44 zemlje među kojima i dva hrvatska paraolimpijca Dino Sokolović i Damir Mizdrak. Obojica će nastupiti u skijanju, Sokolović u konkurenciji sjedećih skijaša, a Mizdrak u konkurenciji slijepih i slabovidnih sportaša.