odbor za prometnu sigurnost

Napokon su poznati prvi detalji istrage pada helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant; mnogi su iznenađeni zbog dvije stvari

30.01.2020 u 06:41

Bionic
Reading

Od nedjelje, kada je u padu helikoptera poginuo legendarni košarkaš Kobe Bryant, istražitelji su na terenu kako bi prikupili što više dokaza o nesreći u kojoj je ukupno stradalo devet osoba

Poseban tim istražitelja, koji je dio Državnog odbora za prometnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, tako je u obraćanju za medije između ostalog rekao kako helikopter nije bio opremljen posebnim sustavom (senzori) koji bi pilota upozorio da se previše približio nekom terenu. No isto tako su naglasili kako ne mogu donijeti zaključak da bi spomenuta tehnologija spriječila tragediju.

Postavlja se i pitanje zašto Bryant, koji se često vozio ovim helikopterom, nije u dogovoru s pilotom, u kojeg je imao ogromno povjerenje, ugradio sve moguće sigurnosne sustave.

Također navode kako spomenuti sustav moraju imati samo letjelice hitne pomoći iako je još 2004. godine, kada se dogodila slična nesreća, zatraženo da on postane obvezan za helikoptere koji prevoze šest ili više osoba.

Je li to glavni razlog pada helikoptera u kojem je smrtno stradao Kobe Bryant, još nije poznato jer istraga još traje. Otprije je poznato kako je tog jutra u Kaliforniji bilo jako maglovito te da je vlaga u zraku iznosila 100 posto i da su uvjeti za let bili jako loši. Zbog loše vidljivosti i nedovoljne visine doznaje se kako je helikopter udario u brežuljak nedaleko od Los Angelesa pri velikoj brzini od oko 300 km/h.

No ono što je mnoge iznenadilo jest podatak kako helikopter nije imao crnu kutiju, no isto tako se navodi kako je po zakonu u SAD-u letjelice tog tipa nisu obvezne imati.

Dodajmo još kako je nakon stravične eksplozije helikoptera forenzičarima trebalo više od dva dana da pronađu sve dijelove tijela (bili su raspršeni u krugu od 200 metara!). Tako se navodi da su forenzičari službeno identificirali tijelo 41-godišnjeg Kobea Bryanta pomoću otisaka prstiju.

  • +10
Kobe Bryant poginuo u padu helikoptera Izvor: Profimedia / Autor: IXOLA / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia