UTRKA MU NEĆE POMOĆI

Nalog za privođenje Hailea Gebreselassija

29.05.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Sud u Etiopiji naredio je privođenje legendarnog atletičara Hailea Gebrselassieja nakon što se jedan od najvećih dugoprugaša svih vremena nije pojavio na suđenju zbog optužbi za nezakonitu provedbu prava

Gebrselassie je propustio saslušanje predviđeno za 18. svibnja, nakon čega je sudac naredio da ga se 6. lipnja privede pred sud. Dvostruki olimpijski pobjednik na 10.000 metara i bivši svjetski rekorder u maratonu optužen je za nezakonitu promjenu brave u poslovnom prostoru u svojoj zgradi. Gebrselassie je na pet godina iznajmio prostor jednoj tvrtki za prodaju automobila, ali uskoro su dvije strane završile na sudu jer je slavni sportaš tvrdio da mu 'podstanari' ne plaćaju najamninu prema ugovorenim uvjetima.

Sud je, međutim, odbacio njegovu tužbu, nakon čega je Gebrselassie odlučio uzeti pravdu u svoje ruke. Promijenio je bravu i na taj način onemogućio najmoprimcima ulazak u prostorije. Iako je viši sud nakon toga doista utvrdio da spomenuta tvrtka nije poštovala ugovor i naredio joj da napusti zgradu 39-godišnjeg atletičara, javni je tužitelj podigao optužnicu i protiv Gebrselassieja jer je svoja prava odlučio ostvariti mimo zakona. Sada mu prijeti kazna zatvora do godine dana ili, ipak vjerojatnije, novčana kazna, ali prije toga bi trebao biti priveden pred sud.

Sud nije sportskoj legendi uzeo u obzir olakotnu činjenicu da se pripremao za etiopske kvalifikacije za OI u Londonu, gdje je u nedjelju zauzeo nedovoljno sedmo mjesto i propustit će Igre.