KRIŽANAC, IBRIČIĆ, ETTO...

Najzanimljiviji zimski transferi u HNL-u

01.02.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Zimski prijelazni rok uvijek je bio siromašan u klubovima Prve HNL, ali u siječnju se dogodilo nekoliko zanimljivih transfera u kojima su sudjelovali hrvatski prvoligaši

Stigla su teška vremena za hrvatske klubove. Novca nema ni od sponzora, ni od lokalnih samouprava, tribine su prazne, pa su najveći prihodi od transfera igrača. Klubovi prodaju za golo preživljavanje, a dovode se nogometaši za koje se ne mora plaćati odšteta. I u takvoj tmurnoj situaciji za HNL bilo je nekoliko zanimljivih transfera, ali na listu nismo stavili posudbe, nego samo riješene prelaske.

TOP 5 DOLAZAKA U KLUBOVE HNL-A

Ivica Križanac (31) se prvo dogovorio s Hajdukom, ali je završio u Splitu. Bivši hrvatski reprezentativac stigao je bez odštete u 'crvene' i igrat će za 120 tisuća eura godišnje. Na Poljudu su ostali razočarani, a ne treba ni sumnjati da će ionako čvrsta obrana Splićana sada biti još neprobojnija.

Sergio Zijler (23) je prvi Nizozemac u povijesti HNL-a. Rijeka ga je dovela besplatno. Igrao je u Willemu II i prošao Ajaxovu školu. Njegova pozicija je na boku u ofenzivnoj ulozi, a na Kantridi je trebao njegov profil igrača.

Josip Brezovec (24) je stigao u pretrpanu svlačionicu Dinama iz Varaždina za oko 300 tisuća eura. Želio ga je i Hajduk. Iako se pretpostavljalo da će grijati klupu, već u ranoj fazi priprema izborio se za prvih 11 na poziciji zadnjeg veznog. Neumoran je trkač i borac, a izvodi sjajne slobodnjake.

Walid Atta (24) je švedski branič koji je stigao iz AIK-a u Lokomotivu, a da klub nije koštao ni kune. Odbio je Rosenborg i Kopenhagen, a na njega je 'pikirao' Dinamo i zatim ga prepustio 'mlađem bratu' na usavršavanje u HNL-u. Prošao je sve mlađe švedske selekcije.

Leon Benko (27) se poslije avantura u Njemačkoj i Belgiji vratio u Hrvatsku, ali ne u rodni Varaždin, nego u Koprivnicu. Slaven Belupo je s njim potpisao ugovor kao sa slobodnim igračem i na taj način pokušao riješiti probleme sa sterilnim napadom koji ga je mučio u prvom dijelu sezone.

TOP 5 ODLAZAKA IZ HNL-A

Senijad Ibričić (25) više ne stanuje na Poljudu - za pet milijuna eura kupio ga je moskovski Lokomotiv. Hajduk je napunio praznu blagajnu, ali izgubio najboljeg igrača. Ljubimac Torcide sada će zabijati u hladnoj Rusiji.

Ivan Strinić (23) je još jedan adut 'bilih' koji je napustio brod. Dnjipro je za lijevog bočnog iskeširao četiri milijuna eura, što je zadovoljilo 'trgovce' iz Hajduka, ali i dodatno oslabilo klub koji je slavio 100. rođendan.

Vedran Celjak (19) je još jedan mladac koji je rano pobjegao iz HNL-a. Sampdoria je bila zadovoljna braničem 'pjesnika', za 500 tisuća eura je osigurala njegove usluge, a Zagreb će dobiti i 10 posto od idućeg transfera.

Etto (30) je nakon pet godina i pet mjeseci otišao iz Dinama. Brazilac je sada u PAOK-u da bi si osigurao egzistenciju, a u maksimirskom klubu za njega nisu tražili nikakvu odštetu zbog doprinosa prošlih sezona.

Vedran Nikšić (23) je bez odštete zamijenio Osijek mađarskim Györom. Taj napadač prije nekoliko sezona je kotirao kao veliki talent momčadi iz Gradskog vrta, a sada je završio u klubu u kojem se nalaze još dva igrača Osijeka – Valentin Babić i Marko Dinjar.