NISKA BISERA

Najveće zvijezde slavne povijesti El clasica

26.11.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Barcelona i madridski Real u povijesti su osvojili 142 službena trofeja. Jasno je da iza takvih dostignuća na najvišem nogometnom nivou moraju stajati potpisi nekih od najvećih igrača u povijesti igre

Real ima dva naslova više i unatoč vagi koja posljednjih godina naginje na katalonsku stranu, kroz povijest ima više istinskih legendi. Društvo iz Madrida već desetljećima svojom opojnom moći privlači najbolje igrače svijeta, pa su zajedno tijekom pedesetih nastupali Puškaš, Di Stefano i Gento, možda najbolja momčadska navala svih vremena. Ipak, nogomet igraju i ostali, nije nimalo jednostavno izabrati petoricu najbolji 'kraljeva' svih vremena. Evo pokušaja u tri kategorije razvrstanih po abecednom redu.

Prvo Real. Među petoricom najboljih nema mnogih, a ne bi pogriješio nitko tko bi u ovaj niz uvrstio i Ferenca Puškaša, Raymonda Kopu, Zinedinea Zidanea, Emilia Butraguena ili Fernanda Hierra, a ako ostane vjeran Madriđanima, na sličnim popisima uskoro bi mogao biti i Cristiano Ronaldo.

Barcelona upravo prolazi kroz najplodonosnije razdoblje svoje povijesti. Ipak, jasno je da su katalonski navijači i ranije imali za kime ludovati. Evo petorice najistaknutijih. Gdje su Rivaldo, Kocsis, najbolji strijelac u povijesti Cesar Rodriguez, Iniesta, Koeman, Guardiola, Romario, Stoičkov i ostali? Odgovor je poznat, nema mjesta za sve.

A Ronaldo? Onaj originalni, 'fenomeno'. Iako nemaju bogatu tradiciju transfera kao Inter i Milan, i ovi velikani su morali podijeliti neke zvijezde. Tu je genijalni Brazilac u društvu s vratarom koji još uvijek slovi za mjernu jedinicu pouzdanosti u španjolskom nogometu.