TVORNICA TROFEJA

Nogometni kraljevi nad kraljevima

26.11.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Ne bi pogriješio nitko tko bi u niz najvećih Realovih legendi uvrstio Ferenca Puskasa, Raymonda Kopu, Zinedinea Zidanea, Emilija Butraguena ili Fernanda Hierru, a ako ostane vjeran Madrižanima, na sličnim popisima uskoro bi mogao biti i Cristiano Ronaldo

Iker Casillas (1999 - , 535 nastupa)

Nakon Ricarda Zamore najslavniji španjolski vratar, čuvar mreže pored kojega nitko nema šanse doći u prvi plan. U zadnjih osam i pol sezona propustio je samo pet ligaških dvoboja i, poštede li ga ozljede, Raulov rekord uskoro će se naći u opasnosti. Iker još nema ni 30 godina, a upisao je 535 nastupa za klub te 117 za reprezentaciju. Od dolaska Josea Mourinha uživa u najboljem prosjeku primljenih golova i nada se povećanju ionako bogate riznice trofeja. S Realom ih je osvojio 11, a sa Španjolskom, prije ova dva velika, još tri službena naslova kao omladinac.

Alfredo di Stefano (1953 – 1964, 329 nastupa, 227 golova)

River Plateovo dijete došlo je u Španjolsku tek sa 27 godina, s već šest naslova prvaka i nastupima za dvije različite reprezentacije. Dapače, u Europu je došao kao igrač Barcelone, ali zbog proceduralne greške Realu se otvorila prilika za najveću pobjedu nad rivalima – dok je transfer bio u sivoj zoni, predsjednik Bernabeu je došao u hotel, potpisao ugovor i odveo budućeg vođu iz krila najvećeg suparnika u Madrid. S njim je klub osvojio osam naslova prvaka i prvih pet izdanja Kupa prvaka, a 50 godina nakon dolaska u Španjolsku tamošnji savez ga je proglasio najboljim igračem u tom razdoblju. I dalje živi u svojoj trećoj domovini, Španjolskoj, a prije pet godina se uspješno opravio od srčanog udara. Ima 84 godine.

Francisco Gento (1953 – 1971, 501 nastup, 146 golova)
  

Sa 20 godina Gento je došao iz Santandera i ubrzo postao kapetan nepobjedivog Reala iz druge polovine pedesetih. Bio je lijevo krilo koje je s loptom trčalo 100 metara za 11 sekundi i nogometni virtuoz te ga znalci iz španjolske metropole i dalje smatraju jednim od najvećih. Igrao je u čak devet europskih finala i jedini je igrač sa šest europskih kruna.

Raul (1994 – 2010, 741 nastup, 323 gola)  

Rekorder po svemu. Ima najviše nastupa i najviše je postigao golova u povijesti najvećeg kluba na svijetu. Kao junior je iz Atletica prešao u Real, a bila je to nova velika pobjeda 'kraljevskog kluba'. Oko Raula su se vrtjela najglamuroznija imena svjetskog nogometa, a kapetan je uvijek imao svoju visoku kvotu nastupa i rijetko bi zakazivao: šest je puta bio prvak Španjolske, tri puta Europe, najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka. Sve je to uspjelo velikanu prema kome se klupska uprava često ponašala maćehinski. Prvo su njegovu sedmicu htjeli dati Beckhamu pa se kombiniralo da će je dobiti Cristiano Ronaldo, dok Raulu nije bilo dosta svega te danas surađuje s Rakitićem u Schalkeu.

Manuel Sanchis (1983 – 2001, 524 nastupa, 33 gola)

Najbolji branič u povijesti Reala. Produkt domaće škole debitirao je sa 18 godina i zabio već u prvom nastupu. Bio je kapetan kluba punih 13 godina i nenadmašni libero u tadašnjem sustavu igre. Dio je zlatne petorke koja je zajedno odrastala u omladinskom pogonu, u kojoj je bio i veliki Emilio Butragueno, a od te niske zvijezda najviše se zadržao u klubu i povezao tri generacije velikog Reala.