JEZIVA NESREĆA

Najgori F1 vikend kojeg pamtimo: I ovo se dogodilo!

05.05.2014 u 09:52

Bionic
Reading

Formula 1 ovog se tjedna sjeća dvadesete obljetnice pogibije Ayrtona Senne i Rolanda Ratzenbergera. No, malotko se sjeća da je taj vikend skoro stradao i Rubens Barrichello...

Najgori F1 vikend u posljednje 32 godine uzeo je život dvojici vozača i zauvijek promijenio sport. Pogibija Rolanda Ratzenbergera u subotu na kvalifikacijama, a posebno ona velikana Ayrtona Senne u nedjeljnoj utrci 1. svibnja 1994. uzdrmala je sport, potresla navijače, a u konačnici barem rezultirala dugoročno većom sigurnosti natjecanja.

A da će se u Imoli taj vikend događati grozne stvari pokazali su već slobodni treninzi u petak. Dogodila se jeziva nesreća, u kojoj je umalo stradao tada mladi 22-godišnji Rubens Barrichello. Brazilac za volanom Jordana izgubio je kontrolu u središnjem dijelu staze, odletio u zrak i silovito se zabio u zaštitnu ogradu.


Barrichello koji je vozio svoju tek drugu sezonu u karijeri iznesen je sa staze u nesvijesti, no na kraju se izvukao. Doktor Sid Watkins ga je spasio, spriječivši da proguta svoj jezik, a sreće je imao što bolid nije preletio zaštitnu ogradu, jer tada mu ne bi bilo spasa, s obzirom na sigurnosne standarde u to vrijeme.

Slomljen nos bila je jedina ozbiljna posljedica za Rubinha. Odustao je od nedjeljne utrke, ali nastavio se natjecati već sljedeći F1 vikend. Kasnije je priznao da je prvog pokraj sebe nakon buđenja iz nesvijesti u medicinskom centru vidio zabrinutog Ayrtona Sennu, koji je odmah dojurio vidjeti što se događa sa mladim sunarodnjakom. Nažalost, ova nesreća sa sretnim završetkom bila je tek uvod u ružne stvari koje su slijedile, a Senna je dva dana poslije izgubio život.

Nakon dramatičnog starta karijere, Barrichello nije odustao i do svog napuštanja sporta 2011. godine skupio je rekordna 322 nastupa, čime je postao najdugovječniji vozač u F1 povijesti. U karijeri je nastupao za Jordan, Stewart, Ferrari, Hondu, Brawn GP i Williams te dvaput završio kao viceprvak, uz 11 pobjeda.