veliki skandal

Najbolji hrvatski rukometni suci optuženi za namještanje utakmica; IHF i EHF odmah su reagirali

  • I.Ž.
  • Zadnja izmjena 15.01.2023 20:57
  • Objavljeno 15.01.2023 u 19:28
Bionic
Reading

Osam sudačkih parova iz samog vrha europskog rukometa umiješano je u namještanje utakmica, tvrdi danska medijska kuća TV2.dk. Neki od tih parova sudi na Svjetskom prvenstvu koje se trenutno igra u Švedskoj i Poljskoj, a danski mediji objavili kako su jedan tih od parova najbolji hrvatski suci Matija Gubica i Boris Milošević

Danski TV2.dk tvrdi kako je sumnjivo čak 26 utakmica, a sve to prema izvještaju tvrtke Sportradar koja se bavi analitikom sportskog klađenja. U cijeli je skandal navodno uključeno osam sudačkih parova, no danski mediji su u javnosti 'prokazali' samo dva.

Znakovito, to su hrvatski suci Boris Milošević i Matija Gubica koji su ujedno i jedni od najboljih svjetskih rukometnih sudaca posljednjih desetak godina, a uz njih je imenovan i makedonski par Slave Nikolov i Gjorgji Načevski koji su također na ovom SP-u.

Sportradar je izdvojio 26 utakmica Lige prvaka i domaćih prvenstava između rujna 2016. i studenog 2017. godine, koje prema njima pokazuju očite znakove namještanja. '

'Sumnja se da su suci tih utakmica utjecali na ishod u cilju stjecanja nezakonite dobiti', tvrdi se u izvještaju.

Danci ujedno ističu kako su Gubica i Milošević jedan od najboljih sudačkih parova na svijetu, ali ih se sumnjiči za namještanje čak sedam utakmica u europskim kupovima!

Na sve te skandalozne optužbe koje su stigle iz Danske priopćenjem su reagirali čelni ljudi IHF-a i EHF-a:

'IHF je obaviješten o situaciji, jer smo u bliskoj komunikaciji s Europskom rukometnom federacijom. Napominjemo da IHF ima puno povjerenje u svoje suce i pomno pratimo njihovu izvedbu. Oni su izvan sumnje dok im se ne dokaže krivnja. Osim toga, uvjereni smo da Europska rukometna federacija ima stručnost za rješavanje i vođenje takvih slučajeva. Nadalje, također imamo puno povjerenje u austrijske vlasti da će u potpunosti razjasniti situaciju i otkloniti sve sumnje koje bi mogle postojati u tom pogledu.

IHF primjenjuje Kodeks olimpijskog pokreta o sprječavanju manipulacije natjecanjima koji je dio Etičkog kodeksa IHF. Vrlo smo aktivni po tom pitanju, dok Etička komisija IHF radi zajedno sa Sportradarom kako bismo spriječili bilo kakve manipulacije utakmicama. Sve informacije kojima raspolaže EHF, a koje se odnose na izvještaj po narudžbi, proslijeđene su nadležnim tijelima. To je učinjeno 20. prosinca 2018. godine i nužan je i potreban korak po ovom pitanju.

Nadalje, u isto vrijeme kada je izvješće predano nadležnim tijelima, pokretaču postupka, prema strukturi EHF-a neovisnoj instituciji, dostavljene su dostupne informacije i stvar ostaje otvoreni slučaj s mogućnošću pokretanja postupka. Vodstvo EHF-a jamči punu transparentnost i potporu svim koracima u ovom procesu praćenja, uzimajući u obzir da je čisti sport u interesu rukometa i njegovih protagonista. Još jednom naglašavajući našu politiku nulte tolerancije prema namještanju utakmica, EHF je tijekom proteklih godina poduzeo nekoliko mjera kako bi dodatno ublažio prijetnju od namještanja utakmica u svojim natjecanjima. To uključuje dugoročno partnerstvo integriteta sa Sportradarom koje je na snazi od 2018. i uključuje praćenje klađenja na više od 1000 utakmica po sezoni te program obrazovanja i prevencije za natjecatelje, službene osobe i druge dionike, kao i program Poštuj svoj talent u kojem je već dio edukacija mladih igrača o mogućim prijetnjama poput namještanja utakmica.

Nadalje, 2019. godine EHF je revidirao svoju strukturu suđenja kako bi dodatno profesionalizirao svoj sustav suđenja. Nova struktura donijela je daljnji razvoj funkcija u Odjelu za natjecanja EHF-a u administraciji sustava suđenja. To uključuje imenovanje službenih osoba (sudaca i delegata) koje obavlja stručna osoba, a ne izabrana osoba za klupske i reprezentativne utakmice, odobravanje tečajeva i popisa kandidata, implementaciju novih tehnologija i administrativnu organizaciju sustava suđenja. Dok se ovo pitanje ne riješi, nadamo se da će cijela rukometna obitelj surađivati i usredotočiti se na uspjeh Svjetskog prvenstva 2023. u Poljskoj i Švedskoj', stoji u priopćenju u kojem se naglašava:

'Prema saznanjima EHF-a, dosadašnja policijska istraga nije dala rezultata, a nagađanja su nakon istrage ostala nedokazana. EHF-ove vlastite analize predmetnih utakmica sa sportskog gledišta u to vrijeme nisu donijele nikakve dokaze koji bi opravdali pokretanje sudskog postupka. Suci nisu suspendirani jer ni na strani policije ni na strani EHF-a nisu utvrđeni bitni razlozi za takve korake.

Dakle, za IHF i EHF te su priče o namještanju utakmice i optužbe Sportradara davno završene. Uostalom, Boris Milošević i Matija Gubica sigurno ne bi sudili finale Lige prvaka da postoji bilo kakva sumnja u njih. Pitanje je samo zašto su Danci baš sada ponovno 'iskopali' ovaj slučaj i pokušali izazvati novi skandal u svijetu rukometa.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal