ZAVRŠNICA U ISTANBULU

Najbolje tenisačice na ždrijebu u seksi opravicama

21.10.2013 u 13:19

Bionic
Reading

U nedjelju je održan ždrijeb skupina završnog turnira sezone za tenisačice, WTA Championshipsa, koji će se održati u Istanbulu od utorka do nedjelje...

Crvena grupa spojila je jedine dvije bivše pobjednice ovog natjecanja koje će zaigrati ove sezone u Istanbulu – Serenu Williams i Petru Kvitovu. Američka tenisačica Serena Williams postavljena je, kao prva igračica svijeta, za prvu nositeljicu, a ona će ujedno i braniti naslov pobjednice iz prošle sezone. S obzirom na to kako igra ove sezone, sve bi drugo osim njene pobjede bila prava senzacija.

Williams je ove sezone osvojila 10 turnira, te ima omjer pobjeda i poraza 73-4. U skupini će joj protivnice biti spomenuta Kvitova, Agnieszka Radwanska i Angelique Kerber, protiv kojih kombinirano ima omjer 13-1! Zanimljivo, jedino ju je Kerber uspjela pobijediti, a Njemica je na završnicu upala osvojenim turnirom u Linzu prije svega osam dana.

Poljakinja Agnieszka Radwanska nastupit će na završnici po peti put u svojoj karijeri, a istu je izborila s tri osvojena turnira ove sezone i omjerom pobjeda i poraza 56-16. Međutim, Poljakinji se ne piše dobro u skupini s obzirom da protiv ostatka igračica ima negativan omjer 6-14, od čega sedam poraza otpada samo na Serenu Williams.

Češka tenisačica Petra Kvitova zabilježit će svoj treći nastup u karijeri, a ona je, uz Amerikanku, jedina bivša pobjednica u ždrijebu ove sezone. Kvitova protiv ostatka igračica u skupini ima omjer 6-7 (0-4 protiv Williams) što joj daje nadu da bi mogla izboriti jedno od prva dva mjesta koja vode u subotnje polufinale. Recimo i da je Kvitova ove jeseni u odličnoj formi, te da je na omjeru 8-1 uz osvojeni turnir u Tokyju.


Njemici Kerber svi daju najmanje izglede za prolazak skupine, s obzirom da protiv svih igračica, osim protiv Kvitove (2-2), ima negativan omjer pobjeda i poraza. Međutim, Kerber je odlična igračica u dvorani i treba očekivati da će prouzročiti probleme svim svojim suparnicama. Ovo će joj biti drugo pojavljivanje na WTA završnici, a treba naglasiti da još uvijek čega na premijernu pobjedu.

Bijelu, realno gledajući daleko slabiju skupinu sačinjavaju Viktorija Azarenka, Li Na, Sara Errani i Jelena Janković.

Bjeloruskinja Azarenka je postavljena za drugu nositeljicu, no njena igra na kraju ove sezone nije ni približno u rangu s njezinim renkingom. Azarenka je na azijskoj turneji (Tokyo i Peking) upisala dva poraza u prvom kolu (Venus Williams i Andrea Petkovic), te će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će reagirati na ovoj završnici. Azarenka je ove sezone osvojila tri naslova pobjednice, od čega je jedan Grand Slam turnir – Australian Open. Ukupni joj je omjer 42-7, dok protiv svojih suparnica u skupini ima 17-8. Ovo joj je peto pojavljivanje na WTA završnici, no zanimljivo ima negativan omjer pobjeda i poraza - 7-8.

Serena je najveća favoritkinja, a pojavila se u crvenom


Svoj treći nastup zabilježit će Kineskinja Li Na, koja je u Istanbul stigla sa svega jednom osvojenom titulom (Shenzhen). Omjer protiv ostatka igračica u skupini joj je 14-10, dok joj je sveukupni omjer na ovom turniru, iz dva nastupa, negativnih 2-4.

Najmanje šanse za upisivanje i jedne pobjede imat će zasigurno omalena Sara Errani, koja se nada da će se jednog dana, dok će ona još igrati i biti u Top 8, ova završnica igrati na zemljanoj podlozi, a ne na tvrdoj i to u dvorani. Errani protiv ostalih igračica u skupini ima omjer pobjeda i poraza 1-12, dok protiv ostatka tenisačica na turniru ima još poraznijih 5-32!

Iznenađenje ove završnice mogla bi biti Jelena Janković, koja ove jeseni igra jako dobro, te bilježi omjer pobjeda i poraza 6-2. Protiv suparnica u skupini ima negativnih 8-10, no ove je sezone u negativi samo protiv Azarenke.

Turnir započinje ovog utorka, a natjecanje po skupinama traje sve do petka kada će biti poznate dvije prvoplasirane tenisačice iz Crvene i Bijele skupine. Nakon toga u subotu slijede polufinala, a u nedjelju veliko finale.