PROPAO SPEKTAKL

Naglo otkazana Snježna kraljica i neće biti druge utrke najboljih skijašica: Molimo gledatelje da ne idu na Sljeme!

05.01.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Zbog ekstremno visokih temperatura i vjetra na Sljemenu, današnja utrka je otkazana. Tako je odlučio organizator Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa za 'Snow Queen Trophy 2023.'

Otkazana je druga utrka Snježne kraljice! Iz FIS-a su službeno potvrdili da skijašice u četvrtak na Sljemenu neće voziti ženski slalom. Presudile su visoke temperature i vjetar.

'Obavještavamo Vas da je današnja utrka ženskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy nažalost otkazana. Molimo sve gledatelje da ne idu na Sljeme',.piše u priopćenju FIS-a.

Direktor Organizacijskog odbora utrke Vedran Pavlek za HRT je rekao na tu temu:

'Prognoza je bila dosta točna, da će po noći doći jugozapadni vjetar i neće biti potpuno vedro. Svjesni smo da je 15 dana tu nevjerojatno vrijeme, to su rekordne temperature. Taj snijeg nije više takve kvalitete nakon što se baci sol, da smo noćas imali vedru noć, bilo bi perfektno. No, nismo imali, došla je naoblaka i jugozapadni vjetar te staza nije izdržala. Najveći problem je bio na slalom livadi i strmini gdje smo na tri, četiri vrata izgubili pet do deset centimetara noćas i stvarno je tu bilo 15 cm snijega. Da je tu podloga bila tvrda, mogla se održati, ali postojao je veliki rizik da bi došli do zemlje na tim vratima', kazao je Pavlek dodavši:

'Gledamo u budućnost, čudo je ovo što smo uspjeli napraviti ovdje, ovo je nezabilježeno, bilo je 15 dana bez minusa. Sve ekipe su se čudile kako smo usjeli zadržati i te količine snijega. Prezadovoljan sam s jučerašnjom utrkom i ponosan na sve koji su radili', dodao je Pavlek.

Podsjetimo, u srijedu 4. siječnja po teškim uvjetima utrka je ipak održana, a slavila je Američka skijašica Mikaela Shiffrin kojoj je to bio peti put da slavi na Sljemenu. Tim podvigom na Snježnoj kraljici Shiffrin je ostvarila i ukupno 81. pobjedu karijere. Samo jednu više ima rekorderka Lindsey Vonn... No, vremenski uvjeti nisu joj dozvolili da u Zagrebu ispiše povijest izjednačiti rekord Vonn s 82 pobjede u Svjetskom kupu.

Njen lov na rekord nastavit će se u subotu i nedjelju s dva veleslaloma koja bi se trebala održati u Kranjskoj Gori.

Slalom kojeg su skijašice vozile u srijedu u Zagrebu i skijaši u Garmisch Partenkirchenu u Njemačkoj imali su spušten start i skraćene staze zbog nedostatka snijega.

U srijedu je organizator uspio uz puno truda nekako pripremiti stazu, ali dan kasnije vrijeme to nije dopustilo:

'Napravili su sjajnu stazu obzirom na uvjete. Nažalost, ovo ćemo sve češće gledati, da će organizatori biti pod sve većim pritiskom, bit će sve više zahtjeva. Nema snijega, vidite i sami. Organizacija je zahtjevna i bit će sve zahtjevnija. Sve to ugrožava sport kao skijanje', kazao je u srijedu za 24sata legendarni Ivica Kostelić.

  • +12
Snow Queen Trophy: Prva vožnja prve utrke ženskog slaloma Snježna kraljica Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac