bit će protesta

Na pomolu nepravda: Je li Fifa gadno zabrljala promjenom kriterija tko odlazi na SP!?

09.10.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Uoči kvalifikacijskog ciklusa za SP u Rusiji Fifa je odlučila promijeniti pravilo određivanja tko je bolju u slučaju da dvije reprezentacije imaju jednak broj osvojenih bodova pa sada odlučuje gol razlika, a ne međusobni susreti. Ovih dana postalo je jasno da to nije bila dobra odluka...

U natjecanjima pod okriljem Fife u posljednjih nekoliko desetljeća međusobni dvoboji bili su glavni kriterij pri odlučivanju tko je bolji kad dvije reprezentacije u skupini imaju jednak broj osvojenih bodova, ali svjetska nogometna krovna organizacija odlučila je to promijeniti, iako se baš nitko nije žalio.

  • +6
Kvalifikacije za SP 2018., Bjelorusija - Nizozemska Izvor: Reuters / Autor: VASILY FEDOSENKO

U kvalifikacijama za SP u Rusiji odjednom je gol razlika postala ključna u određivanju tko je bolji u slučaju istog broja bodova, a razlog tome vjerojatno je bila želja učiniti natjecanje neizvjesnim do samog kraja i svaku utakmicu bitnom, čak i protiv najslabijih suparnika.

No, pokazalo se to lošim eksperimentom, jer zaista nema smisla da putnika na Svjetsko prvenstvo odlučuje trpanje golova u mrežu Andore, Farskih Otoka, Luksemburga, San Marina i ostalih najslabijih reprezentacija svijeta.

Autor: YouTube

Svjedoči tome primjer u skupini A europskih kvalifikacija, gdje je Nizozemska remizirala u gostima kod Švedske, a u posljednjem kolu pobjedom bi se izjednačila s rivalom na ljestvici i po starim pravilima prošla u dodatne kvalifikacije. No, sada kad odlučuje gol razlika situacija je sasvim drukčija pa su Šveđani pobjedom 8:0 protiv nezainteresiranog Luksemburga praktički sve riješili i prije zadnjeg gola, jer Advocaatovoj momčadi igra još samo 7:0 trijumf u međusobnom dvoboju u utorak, s obzirom da nije utrpala dovoljno golova slabijim suparnicima.

  • +3
Kvalifikacije za SP 2018., Andora - Portugal Izvor: Reuters / Autor: VINCENT WEST

Slično stanje je i u skupini B, gdje Švicarska ima devet trijumfa iz devet utakmica te lijepu 2:0 pobjedu protiv Portugala u međusobnom obračunu na početku kvalifikacija. No, Ronaldo i suigrači utrpali su više golova u mrežu Farskih Otoka, Andore i Latvije pa će im u zadnjem kolu kod kuće biti dovoljna bilo kakva pobjeda protiv izravnog rivala, a bilo bi puno zanimljivije i pravednije da moraju ganjati trijumf od tri ili više razlike.

Reprezentacije koje će se oprostiti od natjecanja zbog ove promjene pravila definitivno imaju razloga za nezadovoljstvo, a ne možemo po ničemu zaključiti da je gol razlika kao kriterij određivanja tko je bolji učinila kvalifikacije zanimljivijima, dapače.

Što se hrvatske reprezentacije tiče, ona s tim problema nema, jer od izravnih rivala Islanda i Ukrajine uoči zadnjeg kola ima i bolji međusobni omjer i gol razliku. No, naše muči jedno drugo Fifino nepopularno pravilo: ispadanje iz natjecanja najgore drugoplasirane reprezentacije europskih kvalifikacija...