NEMA PAUZE

Mundijal je gotov, ali nova sezona već počinje

14.07.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Iako se na Svjetskom prvenstvu ne igra najbolji nogomet na svijetu, natjecanje je to koje u sebi nosi najviše emocija. No, odmah nakon završetka, već nam slijedi nova klupska sezona i pohod hrvatskih klubova prema europskom nebu

Svjetsko je prvenstvo, kao što se moglo očekivati, imalo svoje junake, tragičare i priče koje će pričati još desetljećima. Njemačka je na tronu svijeta, silno osporavani izbornik Joachim Loew sada je junak nacije, a nekoć osporavani 'zlatni dečko' Mario Goetze igrač je koji je donio pobjedu. Nijemci se vesele, Argentinci žale, a Brazilci se nadaju kako je sve bila samo noćna mora, barem dio od polufinala pa nadalje.

Nisu Brazilci jedini; niti Španjolci, Talijani ili Englezi nemaju nikakvog razloga za zadovoljstvo, a među te reprezentacije spada i Hrvatska, koja je ponovo zapela u skupini te ostala bez osmine finala. Iako smo prije odlučujuće utakmice protiv Meksika od Kovača dobivali informacije o našoj superiornosti – 'ako ćemo biti pravi, pobijedit ćemo' – još se jednom ispostavilo da nam je posljednja utakmica u skupini donijela gorko razočaranje. Meksiko je bio bolji po svim kriterijima nogometne igre, te potpuno zasluženo prošao dalje.

Sada, kada je sve gotovo, ipak ostaje žal da je sve skupa gotovo.


Ipak, ono što može veseliti sve ljubitelje nogometa činjenica je da je nova europska sezona odmah iza ugla. Već ovoga tjedna, naši će klubovi početi s novom europskom odisejom, Dinamo na putu prema Ligi prvaka, a Rijeka, Hajduk i Split prema Europskoj ligi. Protivnici poput Žalgirisa, Hapoela Beer Sheve, Ferencvarosa ili Dundalka definitivno se mogu proći, ali niti jedan protivnik neće biti lagan zadatak za naše klubove.

Osim toga, nakon utakmice Superkupa možemo se veseliti i novom početku MAXtv Prve lige, koja, iako je ovoga ljeta ostala bez Alena Halilovića i Marija Pašalića, izgleda bolje nego prethodnih godina. Neki igrači, koje smo mogli gledati na Svjetskom prvenstvu, zaigrati će i na hrvatskim travnjacima. Dinamo je doveo portugalskog vratara Eduarda, koji je nakratko branio za svoju zemlju u Brazilu, a tu je i Soudani, koji je imao značajnu ulogu u uspjehu Alžira, baš kao i bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić, koji je postao jedan od ljubimaca nacije. Od hrvatskih igrača u Dinamu je i dalje Marcelo Brozović, momak na kojeg je poprilično ozbiljno računao i Niko Kovač. Da nije bilo ozljede, vrlo vjerojatno bismo gledali i Juniora Fernandesa kako nastupa u dresu vrlo atraktivne momčadi Čilea.

Hajdučki se duet Sušić-Vršajević istaknuo u posljednjoj utakmici BiH protiv Irana, a Vršajević je postao jedini igrač naše lige koji je postigao pogodak na Svjetskom prvenstvu. Riječki je mladi adut Ivan Močinić ovoga ljeta produžio vjernost klubu s Kantride, a samo ga je ozljeda spriječila da odigra možda i koju minutu za hrvatsku reprezentaciju, a tu je i Andrej Kramarić, koji bi mogao biti uključen u Kovačeve planove već od slijedećeg kvalifikacijskog ciklusa.

Sve u svemu, Svjetsko je prvenstvo završeno. Ono čemu se možemo veseliti, nova je klupska sezona koja već ovoga tjedna počinje na hrvatskim travnjacima.