veliko preuzimanje

Momčad Nike Kovača dobila je neočekivanu financijsku 'pomoć'; na račun Bayerna sjeda 800 milijuna eura

08.03.2019 u 15:02

Bionic
Reading

Minhenski Bayern jedan je od najprofitabilnijih klubova na svijetu, momčad bavarskog velikana nema niti jedan euro dugovanja, a sada će uz novu financijsku injekciju još lakše moći krenuti u kupovinu pojačanja za sljedeće sezone

Njemački mediji tvrde kako će minhenski Bayern uskoro dobiti novog glavnog sponzora. Naime, najavljeno je djelomično preuzimanje prema kojem će dosadašnji glavni sponzor, automobilistički div Audi, svoje mjesto prepustiti drugom velikanu - BMW-u!

Audi je 2006. godine zamijenio Opel koji je 13 godina bio glavni sponzor Bayerna, a uskoro će na dresu Bavaraca 'zasjati' novi znak. Audi je po posljednjem ugovoru na godišnjoj razini plaćao 30 milijuna eura, a u sponzorstvo je 'upao' i košarkaški klub Bayern čiju su dvoranu svojedobno preimenovali u Audi Dome.

Aktualni sponzorski ugovor Audija i Bayerna završava 2025. godine, ali kako sada stvari stoje trebao bi biti raskinut najkasnije do početka 2021. godine. Nakon toga na scenu stupa BMW koji će godišnje izdvajati gotovo triput više, čak 80 milijuna eura!

Većina je dogovora već završena, objavljeno je kako će košarkaška dvorana krajem lipnja dobiti novo ime, ali se čeka i službeno 'preuzimanje' vlasničkog udjela na burzi. BMW će preuzeti od Audija 8,33 posto dionica kluba te će ući u upravu Bayerna. Tamo su već prisutna ostala dva velika sponzora, Allianz i Adidas su vlasnici ukupno 16,67 posto udjela dok je 75 posto dionica Bayerna u rukama članova.

  • +15
Trener FC Bayerna Niko Kovač s igračima na Oktoberfestu Izvor: Pixsell / Autor: ATB/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.

Ovaj više nego izdašni financijski 'poguranac' - jer radi se o najmanje 800 milijuna eura tijekom deset godina - sigurno će puno značiti i treneru Niki Kovaču koji će imati 'koji euro više' u proračunu za planirana pojačanja. Dapače, navijači Bayerna već su sada počeli sanjariti o nekim zvučnim imenima za koje se nenadano 'otvorio' prostor u financijskom planu.

  • +3
Liga prvaka, osmina finala: Liverpool - Bayern Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Za kraj nije nevažno napomenuti kako je u cijeli dogovor s BMW-om izravno uključen i Oliver Kahn (49), proslavljeni kapetan i golman Bayerna koji je čak 14 godina proveo na golu Bavaraca te sakupio 632 utakmice u svim natjecanjima. Kahn je trenutno jedan od djelatnika u Bayernu, uskoro će postati i punopravni član Upravnog odbora kluba, a konačni je plan da legenda 2021. godine na mjestu klupskog predsjednika zamijeni Karl-Heinz Rummeniggea.