VELIKI INTERVJU

Modrić: Rat nas je ojačao, teško nas je slomiti

21.05.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski nogometaš dao je veliki intervju za Daily Mail u kojem je pričao o svojim počecima, ali i stavu kako ne igra zbog novca, nego zato što voli nogomet

'Nakon svega što se dogodilo u ratu, postali smo jači. Nije bilo lako to kroz što smo prošli, ali nas je rat ojačao i danas nas nije lako slomiti', rekao je Modrić tijekom velikog intervjua za engleski Daily Mail. Započeo je demantijem. U Uefinom magazinu izašla je priča kako je nogomet počeo igrati s drvenim kopačkama koje mu je otac izradio.

'Moji prvi štitnici imali su lik Ronalda na sebi. Bili su Nikeove i obožavao sam ih. Volio sam Ronalda, ali pravog Ronalda. Nosio sam ih godina, od kada sam bio dijete do kada nisam počeo igrati profesionalni nogomet u bh ligi. Imale su dosta ogrebotina prije nego li sam ih poklonio nekome'.

Onakav kakav je poznat i hrvatskih medijima je i na Otoku. Ne voli stati pred mikrofon.

'Ne zato što imam nešto protiv novina, nego se jednostavno ne osjećam ugodno kada govorim o sebi'.

Jedino što ga smeta je kad se u pitanje dovodi njegova sposobnost, je li premalen i prelagan za tamošnji nogomet. Upravo je to napomenuo Arsene Wenger kada je Luka dolazio u Tottenham.

'Nije on bio jedini koji se pitao hoću li uspjeti u teškoj ligi kao što je engleska. U cijeloj mojoj karijeri, i kada sam bio u Hrvatskoj, ljudi su imali dvojbe hoću li uspjeti. Mislili su da nisam dovoljno dobar jer nisam bio snažan. Ali morate shvatiti nešto o Hrvatima. Nakon svega što se dogodilo u ratu, postali smo jači. Nije bilo lako to kroz što smo prošli, ali nas je rat ojačao i danas nas nije lako slomiti', rekao je Modrić i nastavio:

'Moj otac se borio da bi ja mogao igrati nogomet. Nije mi radio drvene štitnike, ali trebalo je mnogo novaca za nogometnu školu, kopačke i slično. On još radi u vojsci, kao tehničar za avione. Uvijek je nalazio način da me podrži pa kada danas netko kaže da neću uspjeti u Premijer ligi samo me dodatno motivira. Mislim da sada svi već mogu priznati da su bili u krivu'.

Nedavno ga je West Hamov Scott Parker proglasio najtežim protivnikom protiv kojeg je igrao.

'Uvijek je to lijepo za čuti od drugog profesionalca', istaknuo je naš veznjak, a onda isti kompliment uručio Parkeru. Za najteže protivničke igrače još je istaknuo Gerrarda, Lamparda i Xabija Alonsa.

Sin Harryja Redknappa nedavno ga je proglasio za savršenog nasljednika Paula Scholesa u Manchester Unitedu, samo ga njegov tata nema namjeru prodati.

Engleski novinar nije se mogao oteti dojmu Lukine sitne građe pa ga je pitao vježba li ikada.

'Ne baš. Jednom sam se odlučio na teretanu, ali nakon tri mjeseca sam odustao, ja bi radije samo igrao nogomet. Moj tata snažan u nogama i to sam nasljedio od njega. Slabiji sam u gornjem dijelu tijela, ali to mi daje ravnotežu i otežava protivnicima da mi omu loptu. Ali moram reći da je u nogometu bitna veličina i snaga. Kad sam bio dijete, bio sam manji od svih ostalih, bilo je teško. Veliki dječaci uvijek su bili najbolji igrači, ali s vremenom postane bitan talent'.

Kada je došao u Englesku, priznaje, nije mu bilo najteže naviknuti se samo na fizički teži nogomet.

'Iznenadio me tempo igre. Sjećam se prve utakmice za Spurse, izgubili smo od Middlesborougha, a ja sam se pitao - Vau, što je ovo bilo? Shvatio sam da moram misliti i igrati brže, imati rješenje čim primiš loptu. Prvih par mjeseci bilo je teško dok je trener bio Ramos, ali danas je sve ormalno. Kada me Harry stavio na lijevu stranu počeo sam igrati bolje i naraslo mi je samopouzdanje'.


Harry ga je ove sezone gurnuo u sredinu.

'Mislim daje bio zadovoljan kako sam igrao, a i ja sam mu rekao da mi ta pozicija najbolje odgovara. To sam uvijek igrao u reprezentaciji, i nikada nisam imao problema'.

Redknapp ga voli i jer je prvi na treninzima, a s njim može pričati i o nogometu, o utakmicama Primere koje su se igrale večer prije.

'Ništa me ne zanima osim obitelji i nogometa. Ne prođe dan da se nečujem s roditeljima i sestrama. Nisam ja nikakav uzor, samo igram nogomet. Obiteljski sam čovjek, imam sina, uživam u životu, a London je super grad. Svaki dan uživam, volim sve za turiste, prekrasno je. I kad dođem kući gledam nogomet, sada malo manje, ali volim gledati Španjolsku ligu i utakmice mojih kolega iz reprezentacije'.

Osvrnuo se i na El Clasice koji su prošli...

'Gledao sam i polufinale Lige prvaka između Barcelone i Rela, i mislim da je Barcelona zaslužila proći. Madriđani nisu igrali dobro kao protiv nas. Real je velik klub i ne bi smio igrati kako igra. Moraju biti bolji'.

O budućnosti u Tottenhamu kaže:

'Bit će teška sljedeća sezona. Ove smo napravili dobar posao u LP, sada će biti teško to gledati na televiziji, ali se moramo fokusirati na kvalifikacije za sljedeću sezonu. Da nije bilo ozljeda, mogli smo biti 2. ili 3. u prvenstvu, ali to se događa u nogometu'.

'Mislim da ostajem tu. Ne možete predvidjeti buućnost, ali uživam u Tottenhamu. Sve je super, od kluba od navijača, a i Hrvati su mi tu. Možemo napraviti još velikih uspjeha, tako da ne razmišljam o odlasku'.

Ugovor mu istječe 2016. godine, s Dinamom je jednom potpisao na deset godina.

'Mnogi su me pitali zašto sam to učinio, nisu mogli vjerovati, ali volio sam Dinamo i pomislio - zašto ne? Iako sam znao da neću toliko ostati. No, želio sam potpisati i nisam gledao kako ću otići. Želio sam im dati nekakvu sigurnost ako ikad budem na odlasku. To je bio glavni razlog, jer je bilo najbolje za Dinamo. Misilm da je važna odanost, tako na to gledam. Motivacija mi je nogomet, ne novac'.