HOKEJ NA TRAVI

Mladost žari i pali s igračima iz vlastite škole

02.11.2011 u 19:41

Bionic
Reading

Hokejaši na travi Mladosti 4:1 pobjedom nad igračima Zeline u finalu 13. memorijalnog turnira Ive Zlatara, negdašnjeg istaknutog igrača i dužnosnika, završili su ovogodišnju sezonu na otvorenom. U natjecanju za bodove posljednjih godina klub sa Save nema premca. I nakon jesenske dionice državnog prvenstva Mladost je vodeća momčad sa 19 bodova, tri više od drugog Marathona i četiri više od treće Zeline

'Igru Mladosti krasi brz protok lopte i presing. Svi igrači prošli su školu Mladosti, svi do jednoga ponikli su upravo u tom klubu. Malo se seniorskih momčadi može pohvaliti da su im baš svi članovi iz vlastitog pomlatka, iz domaćeg dvorišta, da niti jedan od njih nije pridošlica', podvlači Slaven Zlatar, negdašnji trener akademičara, a danas direktor Hrvatskog hokejskog saveza.

Usput budi rečeno, Mladost okuplja 160 članova, a najmlađu skupinu čine dječaci do deset godina.

U jesenskoj sezoni boje Mladosti branili su vratari Zoran Jakopović i Hrvoje Fijucek te igrači u polju Hrvoje Abramović, Nikola Hanžek, Tomislav Hanžek, Krešimir Oštarčević, Antun Gunjina, Matej Šnajder, Slaven Tuškan, Tin Matković, Kristijan Cvetko, Domagoj Čefko, Marijan Ručević, Matija Poljanec, Domagoj Blažević, Rudolf Plemenčić, Luka Vučić, Saša Svalina, Denis Ahmedi, Bojan Borović, Zdravko Lipovčić, Tomislav Hatlak i Tomislav Domić. Ove godine trenira ih nizozemski stručnjak Jaap Waisvisz.

'Riječ je o đacima, studentima i/ili zaposlenicima, koji sami kupuju opremu. Jedna palica, primjerice, a u sezoni se potroše dvije, stoji stotinjak eura', ističe Slaven Zlatar.

Nije, dakle, upitna ljubav igrača prema hokeju na travi. Kao ni ustrajnost uprave na čelu s predsjednikom kluba Andrijom Jazbecom i članom najužeg vodstva Zlatkom Dežđekom, inače predsjednikom Hrvatskog hokejskog saveza.
Nekoć su mladostaši maštali o tome da imaju igralište kakvo danas imaju u sportskom parku Mladost uza Savu, nekoć su sanjali o tome da na stadionu imaju svoj kutak. I taj kutak danas imaju. Pa, ipak, ostaje neka trpkoća. Novca niotkud.

'Čak su i igrači sudjelovali u podmirivanju troškova za sudjelovanje u Europi', potkrepljuje Slaven Zlatar.

Završni turnir treće jakosne skupine Lige prvaka u hokeju na travi 2012. održat će se u Zagrebu. Mladostaši se nadaju da će i proljetnu dionicu odigrati dobro poput jesenske i osvojiti deseti naslov hrvatskog prvaka.
Mnogi, međutim, upozoravaju da će Mladost imati ozbiljne suparnike u tradicionalnim gradskim suparnicima Marathonu i Jedinstvu. Marathon je dosad osam puta osvajao naslov hrvatskog prvaka, a Jedinstvo dvaput.

Uvijek su utakmice mladostaša s gradskim rivalima marathoncima i jedinstvašima nadasve uzbudljive. Baš kao i s ostala dva stara gradska rivala Concordijom i Trešnjevkom.

'Nekako, međutim, slutim da će u proljetnoj sezoni možda najveći rival Mladosti biti Zelina, koja se budi, koja okreće novu stranicu', predviđa Slaven Zlatar.

Upravo će Zelinčani 5. i 6. studenog organizirati prvo ovosezonsko dvoransko natjecanje, memorijalni turnir Vladimira Brckovića Zime. Međunarodno dvoransko nadmetanje u Poreču 12. i 13. studenog organizirat će pak zagrebačko Jedinstvo.

Tako, eto, u nepunih tjedan dana hokejaši na travi otvorene terene zamjenjuju s dvoranama. U kojima Mladost možda otkrije neke nove adute u sastavima svojih suparnika. I buđenje Zeline, o kojoj je govorio Slaven Zlatar.