Ivica Zubac otvoreno

Mladi Hrvat savjet traži od Magica, tajnu šuta otkrio mu Jabbar, a za LeBrona kaže: On je drugi svijet

04.09.2018 u 12:55

Bionic
Reading

Hrvatski reprezentativac Ivica Zubac, koji je zadnje dvije sezone bori za minute u NBA momčadi Los Angeles Lakers, s nestrpljenjem očekuje nove utakmice u dresu seniorske reprezentacije

Kada se nakon svoje druge NBA sezone vratio u Hrvatsku, 215 cm visoki bivši centar Cibone Ivica Zubac većinu zaljubljenika u košarku ostavio je bez teksta. S desetak kilograma manje i fizički besprijekorno pripremljen Zubac se pojavio na treninzima kod novog izbornika Dražena Anzulovića kako bi pomogao da se Hrvatska plasira na Svjetsko prvenstvo.

Već nakon prvih utakmica bilo je vidljivo kako je Hrvatska dobila veliko pojačanje pod košem pa se stoga mnogi s pravom pitaju do kuda bi reprezentacija dogurala 2017. Da je pod košem imala ovako moćnog centra koji je, osim što je puno brži, značajno popravio tehniku.

U razgovoru za portal Basketball.hr 21-godišnji Zubac, na pitanje kako komentira činjenicu da su mnogi bili iznenađeni njegovom igrom u dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, iskreno kaže:

'Samog sebe nisam iznenadio, nisam bez razloga u NBA ligi. Igram za Lakerse već dvije godine, ne znam što je ljude tu iznenadilo. Imao sam dobrih utakmica tamo, ja sam to očekivao, očekivao sam da ću pomoći od prve minute kada počnem igrati za reprezentaciju i gledam da tako i nastavim', kazao je Zubac između dva treninga u Svetom Martinu na Muri gdje je već godinama baza reprezentacije.

Uoči nove dvije kvalifikacijske utakmice, protiv Litve i Poljske, Zubac je rekao:

'Nas NBA igrača neće biti nakon ove dvije utakmice tako da bismo morali dobiti obje. To bi nam puno značilo ako se mislimo plasirati na Svjetsko prvenstvo. Ako dobijemo ove dvije, atmosfera će biti puno bolja i dat će više motiva drugim igračima u nastavku kvalifikacija da se potuku za još dvije pobjede što realno mogu protiv Mađarske i Poljske.'

Kada je riječ o Los Angeles Lakersima glavna tema je naravno njegov novi suigrač LeBrona James:

'Već par puta smo napravili trening, on je baš veliki radnik, igrali smo pet na pet i igrati s njim u petorci je uživancija. Nikada nisam igrao s takvim igračem, niti blizu, to je drugi svijet', kaže Zubac koji će se za minute na poziciji centar boriti s iskusnim JaValeom McGeejem.

'Lakersi su rekli da ću dobiti dosta šansi ove godine i da je prva petorka i dalje mogućnost za mene jer je samo LeBronova pozicija sigurna. Za sve ostale pozicije su nam rekli neka se potučemo na treninzima. Na mojoj poziciji imam JaVale McGeeja i mislim da se s njim mogu ravnopravno nositi i da ću bez obzira uspijem li uzeti prvu petorku ili ne, on nikada u karijeri nije igrao puno minuta tako da mislim kako god se odigra, da ću imati dobru minutažu', dodao je Zubac koji često za savjet pita legendarnog Magica Johnsona, predsjednika kluba.

Kada je kao klinac pratio utakmice NBA lige nije mogao niti sanjati kako će mu šef biti Magic Johnson, a kamoli da će nositi dres Lakersa. No, još veća mu je čast bila trenirati s jednim od najvećih igrača svih vremena Kareemom Abdulom-Jabbarom. No, žali što ta suradnja nije potrajala…

'Nekoliko puta sam radio s njim prošlo ljeto, ali… Kareem je u jednom intervjuu za medije izrazio želju da bude moj mentor, da bi htio jednu poziciju u Lakersima da radi sa mnom, ali izgleda da se nisu uspjeli dogovoriti. Trenirati s njime bio je za mene velik doživljaj. To je najbolji strijelac u povijesti NBA lige, među top pet igrača lige u povijesti. Puno sam naučio od njega, baš sam se nadao da ću uspjeti raditi s njim svaki dan, da će mi biti mentor, ali možda neki drugi put', kazao je Zubac koji u igri sve češće koriti ho-rog šut (udica) kojim se upravo Abdul-Jabbar proslavio.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE

  • +18
Konferencija i okupljanje kosarkaske reprezentacije prije odlaska na pripreme u Sv. Martin Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX