Maksim Getoš

Mlada nada osječke scene ekstremnog sporta razvija se u BMX školici Pannonian Challengea

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samir Kurtagić

Maksim Getoš je već s 12 godina svladao zahtjevni salto

Dok njegovi vršnjaci većinom trče za loptom i sanjaju o karijeri u jednom od komercijalnijih sportova, dvanaestogodišnji Maksim Getoš odlučio je svoje vještine brusiti u osječkom skate parku – izvodeći vratolomije na BMX-u. Ovaj bicikl, namijenjen za trikove i adrenalinske skokove, Maksim je počeo voziti još u dobi od 8 godina, a sada kad je već stasao, koristi ga poput profesionalca. Tako je već svladao i jedan od zahtjevnijih trikova u ekstremnim sportovima - salto unazad, odnosno backflip, pa se danas neslužbeno smatra najmlađim vozačem BMX-a kojemu je to pošlo za rukom na ovim prostorima.

Za sve je kriv Pannonian Challenge, osječki festival ekstremnog sporta, uz kojega je Maksim odrastao i zavolio BMX, pa sada već smišlja trikove kojima bi mogao oduševiti suce i publiku sredinom kolovoza, na 22. izdanju ovog prestižnog natjecanja na svjetskoj razini.

Tajna je u usredotočenosti i samopouzdanju

“Oduvijek sam pratio Pannonian Challenge, pa sam se lako odlučio baviti BMX-om. U početku sam se samo vozikao po skate parku dok nisam shvatio kako se rade neki trikovi i kako dobar osjećaj bude u meni. Od malena volim adrenalin, akrobacije i rotacije, pa sam prvo radio backflip u spužve, zatim na madrace, a potom i “bez osiguranja“ na rampi, sve dok ga nisam usavršio“ – priča mladi Maksim Getoš, koji uživa u adrenalinu dobivenom iz salta, a kao tajnu izvođenja tog trika ističe usredotočenost i samopouzdanje.

Međutim, mlada osječka nada BMX-a ne prepušta sve talentu, pa naporno trenira pet puta tjedno po tri sata u skate parku na lijevoj obali Drave, kojega iskorištava do maksimuma. Ondje uz backflip radi i na drugim trikovima s kojima je već dva puta nastupio na Pannonian Challengeu, a dok se priprema za novi spektakl od 11. do 15. kolovoza, već je krajem svibnja zasluženo slavio u kategoriji amatera na Challenge Touru u Slavonskom Brodu.

Cilj je nastupati na najvećim svjetskim natjecanjima

“Bude manjih ozljeda na skoro svakom treningu, a iako mi je najbolnije bilo pasti na trticu, lakat ili kuk, srećom još sam bez lomova. U tome mi je posebno pomogla BMX školica Pannonian Challengea, na kojoj mi je trener Poki svojim savjetima daje više odlučnosti, samopouzdanja i podrške. Stoga u narednih nekoliko godina želim još više napredovati i raditi bolje trikove, pa upoznati mnoge vozače i sudjelovati na raznim natjecanjima po svijetu“ – otkriva Maksim, kojemu su uzori Marin Ranteš, prvi hrvatski svjetski prvak u BMX Freestyle disciplini, te Kevin Peraza, višestruki FISE i X Games pobjednik.

“BMX školicu smo započeli u rujnu 2020. i to je zaista prva takva inicijativa na ovim prostorima. Jedva sam čekao da se tako nešto pokrene, jer znam da u osječkom skate parku ima stvarno puno klinaca kojima bi dobro došla pomoć u prvim koracima sporta kojeg simpatiziraju. Oduševljen sam sa svime, jer nam se za BMX školicu prijavilo preko 30 klinaca u dobi od 3 do 12 godina, a njihova energija i želja za učenjem su neopisivi“ – ukazuje voditelj školice Pannonian Challengea, Igor Vukadinović – Poki, koji je u ulozi suca nedavno sudjelovao i na BMX Freestyle Svjetskom prvenstvu u Montpellieru, pa i sam zna koliki podvig predstavlja Maksimov salto, za kojega vjeruje kako je samo početak blistave karijere koja je počela upravo na Pannonian Challengeu.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!