PROBLEM FINANCIRANJA

Mišković upozorava na najgore: I Rijeci se može dogoditi isto što i Istri!

25.12.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Predsjednik Rijeke Damir Mišković u velikom intervjuu za Novi list naglašava kako je financiranje nogometnih klubova previše ovisno o prodaji nogometaša, a u takvim uvjetima i Rijeci se može dogoditi isto što se trenutno događa Istri...

Podsjetimo, prvi čovjek kluba s Rujevice ovog je mjeseca pokrenuo s istomišljenicima 'Opatijsku inicijativu', prijedlog alternativnog financiranja koji bi olakšao život klubovima pet najpopularnijih momčadskih sportova u Hrvatskoj: nogometu, košarci, odbojci, rukometu i vaterpolu.

  • +12
Damir Mišković Izvor: Pixsell / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Radilo bi se o prihodima od TV prava, boravišne pristojbe, sportskih kladionica, gradskih poreza i dodatnih olakšica za sport. Smatra da je to jedini izlaz i da bi se u protivnom mnogima moglo dogoditi ono što se trenutno događa Istri, raspad sistema i izostanak plaća za sve djelatnike u klubu.

Rijeka - Hajduk 1:2 (18. kolo 2017./18., 2.12.), sažetak Autor: YouTube

'Jedan premierligaš u Engleskoj dobije na početku sezone 120 ili 150 milijuna funti, a mi bismo  sa 150 milijuna eura godišnje pokrili cijeli ekipni sport u Hrvatskoj. Moramo pronaći neki kompromis između istoka i zapada, odnosno kapitalizma i socijalizma, odnosno  nešto što je već negdje napravljeno   prilagoditi našem podneblju. Hrvatski sport mora privređivati od onoga što zarađuje, ali kontrolirano s kontroliranim rasporedom,' izjavio je u velikom intervjuu za Novi list Damir Mišković pa naglasio kako se ne može živjeti samo od prodaje igrača:

'Do sada smo u tome uspijevali, ali to ne znači da ćemo uspijevati u budućnosti. Dosta je da jedan ili dva prijelazna roka kiksamo i mi smo na stazama Istre 1961. To su činjenice! Bio sam u proteklih pet godina osim u nogometu, aktivan i u rukometu i vaterpolu, te nisam vidio da sport može funkcionirati dalje na ovakvim osnovama. Napravili smo klub, ali taj klub mora živjeti na realnim osnovama koje bi se trebale osloniti na sustav financiranja. Ako nema sustava, onda su te osnove vrlo tanke. Na nama je da u Hrvatskoj odlučimo želimo li vrhunski momčadski sport ili ne.'

Predsjednik Rijeke također se osvrnuo na ovosezonske rezultate koji nisu bili sjajni, priznao svoje pogreške pri vođenju kluba i otkrio planove za budućnost.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.