ZBOG KAZNENIH PRIJAVA

Min. financija traži prekid postupka predstečajne nagodbe KK Zadar

08.06.2013 u 20:56

Bionic
Reading

Tri dana prije prvog ročišta u postupku predstečajne nagodbe Košarkaškog kluba Zadar Ministarstvo financija, koje u ovom slučaju sudjeluje kako vjerovnik, je prema Nagodbenom vijeću Financijske agencije uputilo Zahtjev za prekidom postupka predstečajne nagodbe KK Zadar

'Iz objavljene dokumentacije u postupku vidljivo je da je protiv odgovornih osoba Društva podnesena kaznena prijava po članku 292 Kaznenog zakona (Narodne novine broj 125/11 i 144/12). Zbog navedenog tražimo da se prekine postupak predstečajne nagodbe radi rješavanja prethodnog pitanja čiji ishod može značajno utjecati na ishod postupka, a sve u cilju zaštite ravnopravnog položaja svih vjerovnika, stoji u zahtjevu Ministarstva financija koje se poziva na članak 55. stavku 2. Zakona o općem upravnom postupku kojim je između ostalog propisano da će se postupak obustaviti kad se prethodno pitanje odnosi na postojanje kaznenog djela', pojašnjeno je u zahtjevu kojeg potpisuje ministar Slavko Linić.

O čemu je riječ u KK Zadar mogu samo nagađati jer nisu dobili službenu obavijest, no valja se prisjetiti kako su zbog sumnje da su državni proračun i mirovinske fondove oštetili za 17 milijuna kuna kaznene prijave u lipnju 2012. godine zaradili Giuseppe Pino Giergia, nekadašnji sportski direktor kluba i Dino Perović koji je bio predsjednik kluba u drugoj polovici 2009. godine. Osumnjičeni su za kazneno djelo zloporabe ovlaštenja u poslovanju u vremenu od 2005. do 2009. godine i to za vođenja računa i usluga na koje nisu imali pravo, a tražili su od države povrat poreza dok s druge strane nisu plaćali porez i druga davanja na ono što su bili dužni.

Unatoč ovoj intervenciji Ministarstva financija u Zagrebu je u petak održano prvo ročište u postupku predstečajne nagodbe.

'Utvrđene su tražbine, a glasovanje o prihvaćanju plana će se održati u drugom ročištu. Do tada je potrebno razriješiti tehnička pitanja s poreznom upravom vezana uz dokapitalizaciju kluba i zahtjev Ministarstva financija za prekidom predstečajne nagodbe. Termin drugog ročišta odredit će Nagodbeno vijeće', rekao je direktor KK Zadar Marino Čačić i najavio kontakte s Ministarstvom financija za sljedeći tjedan.