DRAMATIČNO U ČETVRTAK

Mercedes čeka teška kazna pa izlazak iz Formule 1?

17.06.2013 u 12:34

Bionic
Reading

Međunarodni sud FIA-e u četvrtak će odlučiti o kazni za Mercedes, Pirelli i ostale uključene strane koje su sudjelovale u tajnom testiranju u Barceloni. Stručnjaci vjeruju da bi kazne mogle biti velike...

Podsjetimo, Mercedes i Pirelli tri su dana testirali gume na stazi u Barceloni, što ne bi bilo ilegalno, da se nije radilo o ovogodišnjem bolidu u kojem su sjedili Nico Rosberg i Lewis Hamilton. Kada se saznalo za ovu opasnu avanturu, koja je u suprotnosti s pravilima koja kažu da nema testiranja bolida tijekom sezone, ostale momčadi uložile su žalbu, a FIA je cijeli slučaj poslala na Međunarodni sud, na kojem će se 20. lipnja održati saslušanje.

Prema mišljenju stručnjaka, kazna za Mercedes mogla bi biti teška. FIA je nemilosrdna kad se krše pravila. Sjetimo se samo kako su McLaren 'opalili' s nevjerojatnih 100 milijuna dolara kazne i uzeli mu sve bodove u poretku konstruktora zbog afere sa špijunažom 2007. godine. Slično je moguće i u ovom slučaju.

'Bojim se teške kazne,' izjavio je RTL-ov komentator Christian Danner i zatim dodao:

'No s ovakvim pravilima, sport poput Formule 1 ne može postojati.'

Glave će padati nakon presude, sigurni su stručnjaci. Ili na strani optuženih ili na strani FIA-e. Ross Brawn je čovjek koji bio gaf mogao platiti svojim radnim mjestom, ali također i FIA-in direktor Charlie Whiting, jer navodno postoji sačuvani email u kojem piše da je on odobrio ovo testiranje. Pitanje je i što će biti s Pirellijevom sudbinom u sportu, s obzirom da ugovor još nije produžen za sljedeću sezonu.

'Pripremili smo dokumente. U četvrtak ćemo saznati presudu i vidjeti možemo li živjeti s njom. Ništa ne očekujemo, no vjerujemo da nismo ništa loše napravili,' kaže član uprave F1 ekipe Toto Wolff, a s njim se slažu i vozači koji tvrde da ekipa tim testiranjem nije dobila nikakvu prednost, već je tek pomogla Pirelliju da riješi svoje probleme.

Teška kazna za Mercedes mogla bi pak dovesti i do izlaska njemačke tvornice iz sporta. Kruže glasine da bi krupni dioničari u slučaju negativnog završetka ove priče mogli primorati čelništvo na prodaju F1 ekipe.

'Stotine milijuna eura utrošenih na Formulu 1 ne donose nikome ništa. Prema mom mišljenju, niti jedan automobil nije prodan zbog ekipe koja predstavlja tvornicu u Formuli 1,' kaže Michael Muders, ekonomski stručnjak.

U svakom slučaju, četvrtak bi mogao biti dramatičan dan u Formuli 1...