VELIKI PROJEKT

Medijski mogul pokreće europsku ljetnu superligu!

16.06.2013 u 09:20

Bionic
Reading

Putujući nogometni cirkus u kojem 16 najvećih klubova igraju privatnu mega-ligu po svjetskim metropolama... Zvuči nemoguće? Razmislite još jednom, kaže multimilijarder i medijski mogul Rupert Murdoch...

Kad se u ožujku pojavila priča kako će Katar organizirati ljetnu ligu za najveće klubove, mnogi su je dočekali sa skepsom. Previše je bilo nevjerojatnih, pomalo znanstveno-fantastičnih detalja, spominjao se nezamisliv novac. Ubrzo se ispostavilo da je bila riječ o lažnjaku na koji je nasjelo uredništvo engleskog The Timesa i objavilo priču kao svoju ekskluzivu.

Već od 2015. godine?

Planirana međunarodna superliga bila bi putujući cirkus koji bi se održavao u neparnim godinama kad nema Svjetskog ili Europskog prvenstva – gradovi u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Aziji natjecali bi se za domaćinstva utakmica, a The Guardian tvrdi da su pregovori u tijeku već za ljeto 2015.

No u svakoj laži uvijek ima barem zrno istine, a tako uglednom listu sigurno ne bi palo na pamet povjerovati sumnjivim izvorima da i s nekih drugih strana nisu čuli kako se nešto slično sprema. Razni planovi i projekti stvaranja europskih superliga pojavljuju se stalno u ovom ili onom obliku; nogomet je industrija u kojoj se stalno okreće sve veći profit i ono što je donedavno izgledalo nezamislivo često se ostvaruje – tamo gdje ima novca i političke moći gotovo ništa nije nemoguće.

Kako piše The Guardian, medijski mogul Rupert Murdoch već je pokrenuo plan za stvaranje ljetne superlige u kojoj bi igralo 16 najvećih europskih klubova, a utakmice bi se održavale u najvećim svjetskim gradovima, od Šangaja do Los Angelesa. Manchester United, Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Bayern i drugi bili bi pozvani da sudjeluju u ovom natjecanju čiji format još nije objelodanjen, iako se nagađa da bi se radilo o skupinama od po četiri momčadi, a zatim četvrtfinalu, polufinalu i finalu.

Utakmice bi prenosile televizije u Murdochovom vlasništvu, a to su razni Sky i Fox kanali diljem svijeta. Britanski Sky svojevremeno je pokrenuo globalnu revoluciju u medijskom praćenju nogometa i njegovoj komercijalizaciji kad je u devedesetima 'pod svoje' uzeo englesku Premier ligu, a te televizije i danas u mnogim zemljama prenose najatraktivnija nogometna natjecanja. Međutim, Foxu je prava na prijenose Premier lige u SAD-u preoteo NBC, pa je i to vjerojatno jedan od razloga zašto se Murdoch odlučio na pokretanje 'vlastite' lige – kao što je to već u rodnoj Australiji napravio s ragbijem, a prije dvije godine neuspješno pokušao i s Formulom 1.

Ovaj put nitko ne sumnja u istinitost medijskih izvješća. Zanimljivo je spomenuti da je Murdoch vlasnik i The Timesa, koji je prije tri mjeseca donio onu priču s Katarom – postavlja se pitanje je li bilo baš slučajno da je takav stoljetni stup britanskog novinarstva (list je pokrenut još potkraj 18. stoljeća...) nasjeo na neprovjerene informacije ili je možda bila riječ o svojevrsnom 'probnom balonu'?

Realizacija ideje

Sve što Rupert Murdoch treba napraviti je uvjeriti klubove kako je bolje da organizaciju tih predsezonskih susreta povjere njegovoj kompaniji, koja želi stvoriti neku vrstu privatne 'mega-lige'. Kako? Pa, naravno – novcem.

Bilo kako bilo, planirana međunarodna superliga bila bi putujući cirkus koji bi se održavao u neparnim godinama kad nema Svjetskog ili Europskog prvenstva – gradovi u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Aziji natjecali bi se za domaćinstva utakmica, a The Guardian tvrdi da su pregovori u tijeku već za ljeto 2015. Predstavnici kompanije Fox International navodno su već obavili preliminarne razgovore oko ugošćavanja turnira u nekim svjetskim metropolama.

Postoji još jedan razlog zašto ova priča zvuči sasvim uvjerljivo. Poznato je da se najveći europski klubovi zadnjih godina sve više okreću azijskom i američkom tržištu, što im je na razne načine – kroz televizijska prava, prodaju dresova i suvenira, komercijalne i sponzorske ugovore – postao ključni izvor dodatne zarade. Zbog toga svakog ljeta ionako putuju svijetom odigravajući prijateljske susrete.

Primjerice, Chelsea je igrao igrao utakmicu u SAD-u s Manchester Cityjem neposredno po završetku maratonske službene sezone, a do početka nove čekaju ga gostovanja u Tajlandu, Maleziji, Indiji i opet u Americi, gdje će sudjelovati u ekshibicijskom turniru nazvanom International Champions Cup (igra se u nekoliko gradova, finale u Miamiju, a sudjeluju još i Real Madrid, Valencia, Juventus, Milan, Inter, Everton i LA Galaxy). Manchester United posjetit će Tajland, Maleziju, Japan i Hong Kong.

Sve što Rupert Murdoch treba napraviti je uvjeriti klubove kako je bolje da organizaciju tih predsezonskih susreta povjere njegovoj kompaniji, koja želi stvoriti neku vrstu privatne 'mega-lige'. Kako? Pa, naravno – novcem. Ako klubovi ne pristanu, postoji i drugi način – još novca.