KVALIFIKACIJE S RETRO PRIZVUKOM

Marš bivših Sovjeta na Euro u Ukrajini

Bionic
Reading

Tekući eurociklus kao nikada dosad protječe u znaku bivših republika Sovjetskog Saveza. Osim Rusije i suorganizatora prvenstva Ukrajine, šanse za plasman ima još nekoliko manjih država istočne Europe koje se dosad nisu organizirale do velikih uspjeha, ali je nogomet u njima itekako popularan. Odigraju li večeras dobro, sveukupno čak sedam postsovjetskih nacionalnih momčadi ima ozbiljne šanse vidjeti Euro

Premda su kvalifikacije startali u tradicionalnoj ulozi autsajdera, s područja negdašnjeg SSSR-a u igri su još uvijek Litva, Bjelorusija, Moldavija, Estonija i, kao što to hrvatska javnost vrlo dobro zna - Gruzija.

Litva u grupi I nema šanse ugroziti prvu poziciju Španjolske, ali bi nakon dvije utakmice s Kneževinom Lihtenštajn mogla izbiti na drugo mjesto, ispred Češke i Škotske. U svakom slučaju, trebala bi kao konkurentna ući u finiš kvalifikacija.

U skupini E ulogu neprikosnovenih favorita ima Nizozemska, no za vrat drugoplasiranim Šveđanima, uz Mađarsku, drsko puše omalena Moldavija. Izgube li danas od Nizozemaca, Šveđane čeka neizvjesna završnica kvalifikacija u kojoj moraju na tri gostovanja. Moldavija je minimalno izgubila i od Nizozemske i od Švedske (1:2 u gostima), a pobijedila Finsku i sve u svemu, dokazala da zna zabiti gol. Šifra za podcjenjivače: Šerif Tiraspolj

O gruzijskim šansama u grupi F nećemo ovom prilikom - ionako je domaće nogometno čitateljstvo već dobrano iživcirano tom spoznajom. Evo onda malo ohrabrenja od ruskog Sovsporta, na čiji se tekst i pozivamo: 'Gruzijcima nije za pozavidjeti. Ići u goste razljućenim Hrvatima izazov je i za najbolje europske reprezentacije. Sjetite se 2008. godine i mučenja Engleza.' No usprkos hvalospjevima, Gruzijci će u Splitu ići na nulu, a kad bi im to uspjelo, značilo bi da imaju itekakve šanse za senzacionalan put do Eura 2012.

Svoje šanse vidi i Bjelorusija, koja je na početku kvalifikacija usred Pariza nokautirala glavnog favorita skupine, Francusku. Zatim je uspjela remizirati s Luksemburgom i izgubiti od Albanije, no ako se večeras u Minsku uspije obraniti od Francuza (što će biti teško, s obzirom na to da su joj ozlijeđeni ključni obrambeni igrači), i Bjelorusija postaje legitimni kandidat za smotru europske elite.

Na kraju, tu je Estonija, koja je u skupini C minimalno izgubila od Italije, pa razbila Srbiju u gostima, da bi zatim odigrali neriješeno u Talinnu, pred svega pet tisuća ljudi.

'Sovjete' kao da nadahnjuje činjenica da se velika kontitnentalna smotra organizira u njihovoj drugarskoj Ukrajini, te Poljskoj, još jednoj istočnoeuropskoj, postkomunističkoj zemlji u kojoj je 1955. potpisan Varšavski pakt. Za nogometne navijače u Bjelorusiji ili Moldaviji vjerojatno bi bilo jako zgodno da putuju na smotru do obližnje Ukrajine. Tim ljudima na zapad je mnogo teže putovati, a nogometni euro nije u blizini svaki dan.

Estonija - Srbija 1:1