STATUT HNS-A

Markoviću suspenzija zbog homofobnih izjava?

10.11.2010 u 08:33

Bionic
Reading

Izjave Vlatka Markovića obišle su svijet, a prema statutu HNS-a, takvi stavovi podliježu disciplinskom pravilniku pa prvom čovjeku hrvatskog nogometa prijeti suspenzija

Nakon što je predsjednik HNS-a izjavio da nema mjesta u reprezentaciji za igrača koji se deklarirao kao gej, digla se velika buka.

Udruge Kontra i Iskorak najavile su tužbe, a Markovićeve riječi podigle su prašinu i u svijetu. Prvi čovjek HNS-a dobio je negativni publicitet u stranim medijima.

Inače, u statutu HNS-a u članku 14. stoji:

1. Savez je neutralan po pitanjima politike i vjere.

2. Diskriminacija bilo koje vrste prema državama, osobama ili skupinama osoba temeljena na njihovoj rasi, nacionalnosti, vjeri, spolu, jeziku, političkom opredjeljenju ili bilo čemu drugome zabranjena je i predstavlja razlog za suspenziju ili isključenje iz Saveza.

Naravno, sada Markovića netko treba prijaviti disciplinskoj komisiji koja za slučajeve vrijeđanja na rasnoj, nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, jezičnoj ili svjetonazorskoj osnovi predviđa novčanu kaznu do 15 tisuća kuna, kao i zabranu obnavljanja dužnosti od tri do šest mjeseci, u što je uključena zabrana pristupa na stadion.