riječ stručnjaka

Mario Carević komplimentirao Dinamu, a onda i upozorio na Hajdukove nedostatke: Na jadnom Livaji je sve...

01.02.2022 u 06:43

Bionic
Reading

Bivši nogometaš, potom i trener, a danas stručni komentator na HTV-u, Mario Carević dao je zanimljiv osvrt na prvo kolo nastavka sezone Hrvatski Telekom Prve lige

Nakon nešto više od mjesec i pol dana bez domaćeg nogometa proteklog su se vikenda na travnjake vratili i hrvatski provligaši. U utakmicama 21. kola dogodilo se veliko iznenađenje, a to je pobjeda Slaven Belupa u gostima kod Osijeka, pretendenta na sam vrh tablice.

'HNL je nikad zanimljiviji, bit će borba do samog kraja. Osijek je malo posustao, ali već je za nekoliko dana iduća utakmica. Bit će još iznenađenja', izjavio je Mario Carević, stručni komentator u HTV-ovoj emisiji Stadion.

Osijek je ovog puta bio bez pomoći trenera Bjelice, kojeg u utakmici nije bilo zbog smrtnog slučaja u obitelji. A kako je rekao Carević, možda i u toj činjenici Osijek može tražiti opravdanje za poraz.

'Bjelica je profil trenera koji daje energiju i tenziju na liniji, nedostajao je. Ali Osijek nije imao svoj dan. Nisu imali energiju ni agresiju, sve je to izostalo', dodao je Carević pa pohvalio goste iz Koprivnice.

'Više nego zaslužena pobjeda Slavena, mogla je biti i izraženija. Izlazio je Slaven u pritisak, dobro bio organiziran u obrani iako su mu nedostajali Krstanović i Paracki. Mlađi su bili bez straha, jako motivirani i ispalo je dobro'.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Osijek - Slaven Belupo 0:1 (Lovro Zvonarek, 49) Izvor: tportal.hr / Autor: areasport/tportal

Lovro Zvonarek (16) zabio je prvi gol pokraj gotovo dvostruko starijeg Mile Škorića (30).

'On je vrhunski talent, ne bi ga Bayern kupio sa 16 godina da nije. Vidi se da je još dijete, ali se nosi u duelu s puno jačim igračima. Jako je inteligentan u međuprostoru i ima odličnu tehniku. Igrači Osijeka jednostavno nisu bili unutra. Belupo je rasterećen, oni su mladi i poletni. Igraju dobar nogomet, ali vidjet ćemo koliko će moći igrati dobro u kontinuitetu'.

Hajduk je stigao do pobjede 3:1 na Šubićevcu protiv Šibenika.

'Rutinska pobjeda iako Hajduk možda nije briljirao, ali sad su bitni bodovi. Hajduk je smanjio zaostatak, u zanosu je i euforiji, mislim da će se dizati i biti sve bolji. Što se Šibenika tiče, igra jako dobar nogomet, ima dobru tranziciju, direktni su i okomiti, takav će nogomet gajiti u budućnosti. Ali kad im uzmeš najboljeg igrača, mora se to osjetiti na kvaliteti, dodao je Carević, a onda udijelio i pokoji savjet.

Istaknuo je dvije stvari na kojima bi Hajduk trebao poraditi.

'Nisam siguran da su kompatibilni veznjaci Vuković i Fossati, previše su slični. Hajduku bi možda trebao neki motoričniji vezni igrač box to box da se može pridodati više u napad, tipa Mario Pašalić, profil igrača kao on. Ferro? Ne poznajem ga, ali s obzirom na to što sam čuo, mislim da će biti veliko pojačanje. Pozdravljam alternativu Lovrencsicsu u malom Mikanoviću, kao i Grgića, a ako dođe Nikola Kalinić, to bi bila top ekipa. Ne samo što je on top igrač, rasteretio bi Livaju. Na jadnom Livaji je sve, i penali i nepenali, i treba ga netko rasteretiti.'

Šibenik - Hajduk 1:3, 21. kolo HT Prve lige, 2021/22. (sažetak) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Derbijem Dinama i Rijeke zaključeno je kolo. Modri su slavili 2:0, a posebno dobar bio je Mislav Oršić, kojeg se spominjalo u kontekstu odlaska u engleski Burnley.

'Dinamo je bio puno dominantniji u svim segmentima igre, brži na druge lopte, izgleda da im odgovara sustav 3-5-2. Ključ je bio presing na koji Rijeka nije mogla odgovoriti, duboko su pritiskali zadnju liniju. Rijeka nije mogla izaći kroz igru, Drmić je bio totalno odsječen, a Dinamo raspoložen. Zato Rijeka nije mogla ništa. Dinamo je odigrao odlično, pogotovo bih istaknuo Bočkaja, Oršića i Perića koji je izlazio', kazao je Carević, a onda i komentirao Oršićev ostanak u Zagrebu.

'Svakom igraču je san igrati u Premierligi, on je odbio takvu ponudu, to znači da ima motivaciju, vidjeli smo da je motiviran te i dalje igra odlično.'

NK Dinamo - NK Rijeka 2:0 sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport