GRAND SLAM u parizu

[UŽIVO] Marin Čilić u polufinalu Roland Garrosa, hrvatski tenisač je odigrao pet dramatičnih setova i slomio sedmog igrača svijeta

01.06.2022 u 16:20

Bionic
Reading

Hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u polufinale Roland Garros nakon što je svladao Rusa Andreja Rubljova

Andrej Rubljov - Marin Čilić 7-5, 3-6, 4-6, 6-3, 6-6 (2-10) - tie break

PETI SET

Čilić je dobio prvi gem u odlučujućem setu, ali je Rus brzo uzvratio (1:1). Hrvatski tenisač je imao problema, ali je došao do drugog gema u petom setu. Ništa od breaka, Marin je imao 30-0 na servis Rusa koji je zatim dobio četiri poena u nizu (2-2). Siguran gem za Čilića za 3-2, ajmooo Marine, izdrži!!! Ni Rus ne popušta (3-3), ni za milimetar, ulog je polufinale Roland Garrosa. Bravo Marine, još jedan siguran servis-gem za 4-3. Peti gem za Čilića, izgubio je prvi poen, ali je onda nanizao sljedeća četiri za 5-4. Čilić je došao do tri poena u nizu što mu je donijelo prvu break loptu u ovom setu koja je bila ujedno i meč lopta, ali se Rubljov izvukao (5-5). Sada se Hravt provukao, jer je Rubljov imao break loptu, ali je naš tenisač izdržao te poveo 6-5 u gemovima. Rubljov je došao do 6-6 idemo u tie break. U tie-breaku, koji se igra na 10 dobivenih poena je Čilić dominirao te je dobio tu dionucu s 10-2.

ČETVRTI SET

Čilić je fenomenalan na svoj servis, lako je došao do izjednačenja (1-1) i tako nastavio s pritiskom na Rubljova. Nema break prilike niti na jednoj strani, ali Rubljov je pod većim opterećenjem (2-2). Uz male probleme hrvatski igrač došao je do 3-3. Neeeee! Rubljov je došao do prve break lopte još od prvog seta i odmah ju je realizirao te je poveo 5-3. Rus je zatim osvojio i svoj servis te izjednačio u setovima.

TREĆI SET

Siguran ulazak Čilića u treći set, dobio je svoj servis za 1-1. I dalje je hrvatski tenisač uvjerljiv na svoj servis (2-2) nakon krize koju je imao još u prvom setu. Čilić je imao dvije break prilike u petom gemu, ali su ostale neiskorištene (2-3). Na svoj servis s tri asa nije bilo problema (3-3). Bravooo! Break našeg Marina za vodstvo u trećem setu (4-3). Čilić igra odlično, došao je gem do osvajanja trećeg seta (5-3). Rubljov je došao do gema zaostatka, ali na Čilićev servis nije došao do break prilike, naš tenisač realizirao je drugu set loptu za vodstvo od 2-1 u setovima.

DRUGI SET

Ušao je dobro u drugi set hrvatski majstor imao 40-0, a onda je izgubio tri poena u nizu. Srećom, došao je do prvog gema. Napokon! Čilić je stigao do prvih break lopti, dvije vezane, drugu je iskoristio te poveo 2-0, a uskoro je otišao na sigurnih 3-0. Hrvat drži svoj servis, ima 4-1 i približava se dobitku drugog seta. Šteta, Čilić nije iskoristio break loptu u šestom gemu te je Rus smanjio na 4-2. Čilić drži servis i dalje, ima 5-2. Čilić je servirao za set i nije ispustio tu priliku za 6-3 i izjednačenje u setovima.

PRVI SET

Hrvatski tenisač zasad je siguran svoj servis, ali jednako dobar na svoj početnin udarac je i Rus (3-3). Nabolji hrvatski tenisač preživio je prvi nalet Rusa te spasio tri-brek lopte u sedmom gemu meča (4-3). I u devetom gemu problemi za Čilića, Rubljov je imao dvije vezane break lopte, ali je hrvatski predstavnik obranio svoj servis i uz pomoće dva as servisa (5-4). Čilić se u trećem gemu na svoj servis suočio s break loptama, a ovoga puta se nije izvukao, Rubljov je poveo 6-5, a zatim na svoj servis došao do seta. Zasluženo!

  • +6
Marin Čilić - Andrej Rubljov, četvrtfinale Roland Garrosa 2022. Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Ruski tenisač igrao je protiv Čilića šest puta i četiri je puta pobjeđivao, dok je hrvatski tenisač na dva trijumfa. Posljednji put su se susreli na Australian Openu, gdje je Čilić slavio s 3:1 u setovima. Inače, Hrvat je ulaskom u četvrtfinale izjednačio svoj najbolji rezultat u Parizu iz 2017. i 2018. te sada može do svojeg prvog polufinala.

Podsjetimo kako je Čilić do četvrtfinala rušio Balazsa 6-0, 6-1, 6-2 pa Fucsovicsa 4-6, 6-4, 6-2, 6-3. Nastradao je pred Čilićem nakon toga Francuz Simon sa 6-0, 6-3, 6-2 i na kraju drugi nositelj Medvjedev sa 6-2, 6-3, 6-2.

'Meč protiv Medvjedeva je bio jedan od mojih najboljih mečeva u karijeri, od početka do kraja', rekao je Čilić u osvrtu na razbijanje drugog igrača na svijetu, a prilično slične riječi je upotrijebio i dva dana ranije kada je jednakom lakoćom s terena otpuhao Gillesa Simona.

  • +4
Alexander Zverev - Marin Čilić, 2. kolo Mastersa u Madridu, 2022. Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Jimenez