OSTAJE ZADNJA PRILIKA...

Marijo Možnik o obrani zlata i velikoj olimpijskoj nepravdi

27.04.2016 u 19:12

Bionic
Reading

Marijo Možnik, hrvatski gimnastičar i europski prvak iz 2015., za tportal.hr govori o nepravednom sustavu zbog kojeg neće putovati na Olimpijske igre u Rio de Janeiru

Sa 29-godišnjim Možnikom, jednim od najboljih i najuspješnijih hrvatskih gimnastičara, razgovarali smo nakon što je službeno postao jedan od ambasadora Erste Plave lige.

'Hvala što ste mi omogućili da budem ambasador ovakvog projekta jer svaka akcija koja potiče mlade da se uključe u sport vrijedna je podrške', kazao je između ostalog Možnik koji ovih dana ima vrlo malo slobodnog vremena jer ga čekaju nova natjecanja.

'U svibnju odlazim na Europsko prvenstvo u Bern kao prvak Europe gdje branim titulu i to mi je velika motivacija! No prije toga na rasporedu je moje najdraže natjecanje, Svjetski kup u Osijeku. Oba natjecanja su mi veliki izazov i moram reći kako se osjećam iznimno dobro', kazao je za tportal.hr Možnik.

Na pitanje je li nepravedno da kao europski prvak nije izborio plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiro, gdje odlaze samo prva tri sa Svjetskog prvenstva, iskreno je kazao:


'Sustav kvalifikacija za OI je takav da su se velike zemlje uspjele zaštititi na način da se 12 država kvalificira timski. Druga mogućnost za plasman na OI je višeboj i tu je srećom vizu izborio Filip Ude koji će u Riju sudjelovati samo u svojoj najboljoj disciplini konju s hvataljkama. On je po meni kandidat za zlato u toj disciplini', u jednom dahu ispričao nam je Marijo dodavši:

'Robert Seligman i ja na SP-u nismo imali svoj dan i nismo osvojili medalju, što je zapravo teško ostvariti, tako da nas neće biti u Riju. Slažem se kako je to nepravedno, ali srećom za OI 2020. koje se održavaju u Tokiju se sustav mijenja. Vizu će automatski izboriti kontinentalni prvaci te prvih osam sa SP-a i to je po mom mišljenju najpravednije. Eto, to je mojoj generaciji dodatni motiv, pogotovo Seligmanu i meni, da napokon osjetimo draž Olimpijskih igara.'

S obzirom na to da sljedeće godine slavite 30. rođendan, zanima nas može li se živjeti od gimnastike jer teško je u ovom sportu ostati na visokoj razini?

'Iz ove perspektive kao gimnastičar koji je stigao do vrha europske i svjetske konkurencije mogu reći da pristojno živim, ali recimo u usporedbi i prosječnim hrvatskim nogometašem – koji zaradi toliko da i nakon karijere može pristojno živjeti - nikako se ne mogu uspoređivati. Iskreno, meni je važno da mogu riješiti stambeno pitanje, a posao sam ionako već našao jer zadnje četiri godine radim na KIF-u kao asistent i znanstveni novak. U ovakvim sportovima kao što je gimnastika od prvog dana je svima jasno da što prije morate pronaći posao kako biste imali od čega živjeti nakon karijere.'

Za kraj se želio zahvaliti i sponzorima bez kojih ne bi imao tako dobre uvjete.

'Zahvaljujem kao prvo Erste banci koja me prepoznala da postanem ambasador Erste Plave lige. Puno mi pomaži i tri sponzora koja imam privatno, a to su Red Bull, Audi i TAG Heuer, sve redom poznati svjetski brendovi koji su me prepoznali zahvaljujući uspjesima u gimnastici.'