Bori se za kataloniju

Manchester City u šoku uoči susreta s Atalantom: Pep Guardiola napušta klub i odlazi u Barcelonu

19.10.2019 u 12:34

Bionic
Reading

Pep Guardiola mogao bi na kraju sezone napustiti Manchester City i otići u Barcelonu, ali ne kako bi postao trener, već kako bi se uključio u politiku i borio za Kataloniju

Pep Guardiola jedan je od najboljih svjetskih trenera. Njegov Manchester City u samom je vrhu engleske Premier lige, a dominira i u Ligi prvaka gdje je u skupini s Dinamom, Atalantom i Šahtarom. U Cityju bi ga voljeli zadržati što je dulje moguće, ali vijesti koje dolaze zadnjih dana oglasile su alarm u klubu.

Pojavila se informacija da Pep Guardiola neće više biti na klupi Građana iduće sezone. Bila bi mu to peta sezona na klupi, ali izgleda da će ostati na četiri. Klub je već doveo Nizozemca Giovannija Van Bronckhorsta koji bi trebao učiti od Guardiole i preuzeti njegovu ulogu kada Pep napusti klub.

Guardiola ima ugovor do 2021. godine, ali neće ga ispuniti do kraja već se vraća u Barcelonu. Španjolski Vrhovni sud je osudio Katalonce koji su 2017. godine proglasili nezavisnost ove pokrajine, a Guardiola se osvrnuo na te događaje. U Španjolskoj traju prosvjedi u kojima se zahtijeva oslobađanje zatvorenih katalonskih lidera koji su dobili između devet i 13 godina zatvora, a uz prosvjednike je stao i trener Manchester Cityja.

'Branim ljudska prava i branio bih ih bilo gdje u svijetu, bitno je da se borimo protiv rasizma i diskriminacije. Ne znam što će sutra biti s mojom Katalonijom, zatvaraju se prosvjednici. Neki od mojih prijatelja provesti devet godina u zatvoru samo zbog glasanja i zato što su od nekog tražili da glasa. Europa se mora umiješati i riješiti ovaj konflikt', rekao je Guardiola, a njegove riječi prenijela Marca.

Guardiola već neko vrijeme otvoreno daje podršku Kataloniji u kojoj je i rođen, a sada bi mogao ući i u politiku. Guardiola se navodno želi maknuti od nogometa i pomoći Kataloniji da izbori nezavisnost od Španjolske. Tako bi se Guardiola mogao vratiti u Barcelonu, ali ne kao trener, već kao političar u službi nezavisne Katalonije.