'TORBARIO' DIONICAMA

Mamiću zabrana rada zbog kaznenog postupka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.02.2011 17:39
  • Objavljeno 16.02.2011 u 16:23
Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Goršić / CROPIX

Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić morao bi biti razriješen sa svih funkcija u Dinamu i HNS-u jer se protiv njega vodi kazneni postupak. No nije on jedini. I protiv Damira Vrbanovića i Srećka Ferenčaka pokrenut je postupak, a inicijativa 'Zajedno za Dinamo' upozorava na velike propuste

Inicijativa 'Zajedno za Dinamo' svakog dana pronađe novi grijeh Zdravku Mamiću. Naravno, to nije teško, ali zanimljivo je što nitko ne reagira na sve što bi moglo kompromitirati Dinamovog izvršnog dopredsjednika. Prema novom priopćenju, protiv Mamića se vodi kazneni postupak te bi morao biti isključen iz svih akcija koje se odnose na Dinamo i Hrvatski nogometni savez.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Mamić zbog kaznenog postupka ne smije biti u Dinamu i HNS-u

Poštovani,

S obzirom da se u proteklom tjednu namjerno pokušala skrenuti pažnja javnosti dalje od zakonitosti ustroja i poslovanja NK Dinamo, koristimo ovu priliku kako bismo još jednom medijima ukazali na ključne probleme u klubu, ali i u Hrvatskom nogometnom savezu. Naime, Zdravko Mamić, Damir Vrbanović i Srećko Ferenčak zbog kaznenih postupaka koji su protiv njih u tijeku ne bi smjeli obnašati dužnosti ni u HNS-u ni u NK Dinamo. Radi se o pravnim činjenicama iste važnosti i posljedica kao do sad često spominjani zakonski sukob interesa u kojem se nalaze Zdravko i Zoran Mamić. Javnosti i medijima do sad je bila prešućivana, iako se za ostale dužnosnike HNS-a stalno isticala, notorna činjenica da su u ovom trenutku na kaznenim sudovima u Hrvatskoj protiv Zdravka Mamića, izvršnog dopredsjednika NK Dinamo i člana Izvršnog odbora HNS-a, te Damira Vrbanovića, glavnog direktora Dinama, člana Komisije za propise HNS-a, Povjerenstva za profesionalne klubove MZOŠ-a i predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza, u tijeku kazneni postupci za djela za koja se može izreći zatvorska kazna od tri godine, zbog čega po zakonu, nevezano uz sukob interesa - ionako ne bi smjeli obavljati funkcije niti u NK Dinamo niti u športskim savezima, niti u športu općenito. Isto vrijedi i za Srećka Ferenčaka, člana Skupštine NK Dinamo, koji je zbog kaznenog postupka već udaljen s funkcija u Skijaškom savezu.

Protiv Zdravka Mamića vodi se kazneni postupak pred kaznenim sudom u Varaždinu zbog kaznenog djela prijevare ('torbarenja' dionicama), a za Damira Vrbanovića i Srećka Ferenčaka zbog gospodarskih kaznenih djela. Te osobe po Zakonu o športu čl. 13. i 27, kao i čl. 82. Statuta HNS-a, ne smiju obavljati stručne poslove u športu i sudjelovati u radu skupština ili tijela upravljanja i NK Dinamo i HNS-a. Zdravko Mamić sudjeluje u radu i donošenju odluka Izvršnog odbora HNS-a iako ne smije biti na toj funkciji. U tom svojstvu sudjelovao je u odluci smjenjivanja izbornika mlade nogometne reprezentacije Dražena Ladića, s obrazloženjem da je o Ladiću započeta istraga. Nevjerojatno je i licemjerno da su Ladiću presudile upravo osobe kojima je kazneni postupak u punom tijeku. Ironično, Damir Vrbanović je član upravo Komisije za propise HNS-a. Posebno ističemo da su braća Zdravko i Zoran Mamić te Damir Vrbanović jedini zastupnici Dinama u pravnom poslovanju, iako zakonski ne bi smjeli biti niti u tijelima kluba niti HNS-a. Time dovode u pitanje zakonitost rada i sve pravne poslove tih tijela, na štetu kluba, njegovih igrača, ali i njegovih članova.

U Zagrebu, 16. 2. 2011.
S poštovanjem, Građanska inicijativa 'Zajedno za Dinamo'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi