DA SE ČOVJEK ZAMISLI

Maksimir 1982: Romantika o kojoj možemo samo sanjati

16.06.2011 u 11:37

Bionic
Reading

YouTube je prepun uradaka iz nekih davnih, romantičnih vremena, a ovaj osmominutni trebao bi ponukati sve nogometne djelatnike da se zamisle i upitaju što se dogodilo s kultnim mjestom zagrebačkog nogometa. I u ime čega!

Zagreb prije 29 godina. Baš nekako u ovo, proljetno vrijeme Dinamo je slavio naslov prvaka bivše države, a neki navijač snimao je kamerom svoj put od kuće do Maksimira, dio utakmice i veliko slavlje na travnjaku. Stariji se sjećaju kako je Budućnost svladana sa 1:0 i kakvo je to slavlje bilo u Zagrebu.

No taj videozapis otvara i neka pitanja o kojima bi aktualna nogometna vlast, ali i klupski veleuglednici, pogotovo ako im je stalo do nogometa, trebali razmisliti. Prepune tribine zdanja kakvim se Hrvatska nekad ponosila danas su totalno nezamislive. Ne samo zato što je od prelijepog stadiona netko i u ime nečega napravio svjetsko ruglo, nego i stoga što je na toj, jednoj utakmici bilo više navijača nego u cijeloj polusezoni 'elitnog' HNL-a na svim stadionima.

Zagrepčani će na tom videu prepoznati ulice koje vode prema Maksimiru, nasmijati se automobilima koji su krstarili u to vrijeme i sjetno promatrati tribine koje stvaraju atmosferu kakva u Zagrebu nije viđena godinama. Kad sve to usporedite s današnjicom, što drugo reći nego - depresija!